VELIKA KLADUŠA: Općina poručila građanima “Mirno spavajte, asfalta biti neće”

Nezadovoljni građani koji imaju poslovne prostore u Ulici Zuhdije Žalića samoinicijativno su došli u zgradu Općine Velika Kladuša, tražeći obrazloženje zašto se već pola godine čeka na završetak radova u toj ulici. Odgovorom koji su dobili, ne mogu biti zadovoljni.

Od asfaltiranja Ulice Zuhdije Žalića u ovoj godini nema ništa. Odgovor je to koji su od nadležnih iz Općine Velika Kladuša dobili građani koji su danas došli u zgradu Općine zahtijevajući da ih neko primi i ponudi obrazloženje zašto se već pola godine čeka na asfaltiranje 300-tinjak metara kolovoza i trotoara u pomenutoj ulici.

Građani, njih jedanaest, koji u Ulici Zuhdije Žalića imaju poslovne prostore, samoinicijativno su odlučili da dođu u Općinu, nadajući se napokon konkretnim informacijama o završetku radova koji su počeli u mjesecu junu. Odogovorom kojeg su dobili od Ismeta Hušidića, savjetnika Općinskog načelnika, nisu zadovoljni. On im nije mogao precizirati kada će i kako radovi biti okončani. Navodno, nova vlast od stare nije preuzela svu dokumentaciju i finansijske izvještaje o utrošenim sredstvima koja su bila predviđena za ovaj projekat. Više informacija, kako je Hušidić rekao nezadovoljnim građanima, biće poznato za desetak dana.

“Kako ja vidim, nema od tog našeg asfalta u skorijem roku ništa. Nisam zadovoljna odgovorom koji smo dobili jer bih voljela da ima neki datum za koji možemo da se uhvatimo pa bilo to za šest mjeseci, godinu dana. Mi smo očajni. Lakše je čovjeku bar kad ima čemu da se nada”, kazala nam je Saida Mujezinović-Ribić, jedna od nezadovoljnih građanki.

Umjesto razumijevanja, sumnja u političku motiviranost

Većini privrednika i obrtnika u Ulici Zuhdije Žalića opao je promet u posljednjih šest mjeseci otkako su kolovoz i trotoari prokopani, odnosno ulica postala teško prohodnom za vozila. Prema riječima prisutnih građana u zgradi Općine, situacija je sada još gora nego što je bila ljetos. Tokom ljetnih mjeseci ulica je barem polijevana vodom pa je i prašine bilo manje. Posljednjih dana situacija je gotovo nesnosna i mnogi su zabrinuti kako će se svakodnevno udisanje prašine odraziti na njihovo zdravlje. Pravi problemi im tek predstoje jer već od sutra se očekuje dolazak više hiljada građana iz dijaspore u Veliku Kladušu, što znači da će i promet u Ulici Zuhdije Žalića biti mnogo gušći.

Vlasnici poslovnih prostora iz ove ulice su, zbog svega toga, tražili da ih se bar oslobodi plaćanja godišnje komunalne naknade i komunalnih taksi. U Općini nisu pokazali da imaju razumijevanja za probleme običnih građana, odbivši ovaj zahtjev. Umjesto na razumijevanje, građani su danas kod nadležnih u Općini naišli na sumnju da je njihov dolazak politički motiviran.

kladusa.net

Related posts