Velika afera u Hrvatskoj: Prodavali meso kojem je rok istekao prije dvije godine

U akciji pojačane kontrole mesa, ovog vikenda je u deset distributivnih centara najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj utvrđena nepravilnost u zdravstvenoj ispravnosti mesa, koje će nakon akcije inspekcije biti uništeno.

Resorno hrvatsko ministarstvo još nema obrađene precizne podatke u kojim je centrima otkriveno koje zdravstveno neispravno meso, i u kolikim količinama, a javnost će o svemu biti uskoro obaviještena.

Ove alarmantne vijesti o pojačanom nadzoru mesa u ponedjeljak je medijima predočio Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede koji je na početku svog mandata i pokrenuo ovu akciju.

– Posljednjih dana Ministarstvo poljoprivrede provodi pojačane kontrole mesa. Imali smo redovne kontrole, a sada smo ih pojačali. Sve što otkrijemo, javljamo; javnost to mora znati. Prošlog vikenda imali smo akciju. Obišli smo 10 distributivnih centara. U svih 10 utvrdili smo nepravilnosti. U nekoliko njih iznimno su teški slučajevi. Tone mesa će biti uništene. Kada dobijemo službene nalaze, otkrit ćemo tačno o kome se radi. Definitivno imamo problem. Imamo nered na tržištu, a u Dalmaciji je situacija najgora – otkrio je za 24 sata ministar Tolušić dio rezultata nadzora.

Dodao je kako nema nikakvih indicija o tome da je riječ o korupciji, dodavši kako se takve sumnje mogu dojaviti u Ministarstvo.

– Imam i ja dvije curice doma. Ne želim da se ikad više ponovi situacija kao ovaj smrtni slučaj nedavno. Moramo svi živjeti jedni s drugima. Proizvođači i trgovci i prerađivači. Svi u tom lancu moraju shvatiti da su ovisni jedni o drugima. Dokle god bude trebalo, dokle god imamo na tržištu meso ili mlijeko koje nije ispravno, mi ćemo obavljati kontrole, zaključio je Tolušić.

– Ima slučajeva prepakiravanja mesa kojem ističe rok danas ili je istekao, a onda se zamrzava, prepakirava i dodaje rok trajanja od dvije godine, rekao je.

(Faktor.ba; Foto: EPA)

Related posts