Vašington poziva vojsku Venecuele da se prikloni Gvajdu

Vašington je pozvao vojsku Venecuele da prijeđe na stranu samoproglašenog predsjednika Huana Gvajda (Juana Guaidoa), kao što je učinio general zračnih snaga Francisko Janez (Francisco Yanez) koji je rekao da više ne priznaje “diktatorsku vlast” Nikolasa Madura (Nicolas).

– Sjedinjene Države pozivaju sve pripadnike vojske da pođu za primjerom generala Janeza i da zaštite mirne demonstracije koji podupiru demokratiju – objavio je na Twitteru savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John Bolton).

Visoko zapovjedništvo optužilo je na Twitteru generala Janeza za izdaju. On je prvi aktivni venecuelski general koji je priznao Gvajda otkad se proglasio privremenim predsjednikom 23. januara.

Gvajdo je u četvrtak rekao da su održani tajni sastanci oporbenih čelnika i predstavnika oružanih snaga jer je vojska “ključna” za svrgavanje s vlasti socijalističkog predsjednika Madura.

– Održali smo tajne sastanke s članovima vojske i sigurnosnih snaga. Ponudili smo oprost svima koji ne budu krivi za zločine protiv čovječnosti – napisao je Gvajdo u komentaru za američki list “New York Times”.

Related posts