UZMI ILI OSTAVI: Sekretarici “Prve osnovne škole” u Velikoj Kladuši prijete, posao čistačice ili otkaz!

Zamislite da skoro 30 godina radite na jednom radnom mjestu na kojem svoj posao obavljate časno i profesionalno a onda iz vedra neba dobijete ponudu da to mjesto zamijenite radnim mjestom pomoćnog osoblja (čistačice) u istoj školi po principu ili to ili otkaz.

Upravo to se dogodilo Umiji, majci naše čitateljice koja je svoju priču o nastaloj situaciji poslala na adresu portala Cazin.NET, kao i podijelila javno na svom Facebook profilu.

O čemu se tačno radi? Pročitajte u nastavku teksta u kojem vam prenosimo Sandinu ispovijest u cijelosti:
Želim da ovaj slučaj ide javno. Jedino tako se može zaustaviti korupcija, kriminal, mobbing, tortura, ne znam već kako da nazovem to što moja majka proživljava zadnjih godinu dana. Naime, Umija Čarkadžić je sekretar u “Prvoj osnovnoj školi” u Velikoj Kladuši. Trideset i jednu godinu radi taj posao. Trideset i jednu godinu!

Na mjesto direktorice je prije neke dvije godine došla Zehida Bihorac sa kupljenom diplomom. Od toga dana Umija proživljava pakao. Iz nekih njoj poznatih razloga ona želi mojoj mami podmetnuti otkaz. Umija od prošle godine se žali tužilaštvu, Ministarstvu obrazovanja, kantonalnoj i federalnoj inspekciji. Niko još ništa nije poduzeo!

Mama je najmanje jednom sedmično u hitnoj zbog stresa na poslu. Direktorica joj prijeti, krade dokumente, podmeće joj kriminalne radnje. Mama, za sve što ona radi, ima dokaze. Moja mama svoj posao radi trideset i jednu godinu bez ikakve greške.

Direktorica je danas, nakon višemjesečnog mučenja i prebacivanja odluke sa odbora na disciplinsku komisiju, zbog opomene koja nema nikakvog temelja, donijela kovertu. U koverti piše da će Umija od današnjeg dana biti čistačica Prve osnovne škole u Velikoj Kladuši. Gdje je država, zakon?????
Ima li iko da pomogne? Ako ne prihvati posao čistacice u roku od osam dana, moja mama dobija otkaz. Nakon trideset i jednu godina rada!

Za sve što radi ta direktorica moja mama ima papir. O varanju na tenderima za gorivo, za prijevoz učenika itd. Protiv te direktorice se vodi više postupaka u Tužilaštvu, sve to možete provjeriti. Gdje ćeš sekretara škole koji trideset godina obračunava plate, rješava proačune, postaviti da čisti wc? Ima zakon ali pravda je spora. Protiv te direktorice se vodi postupak za javne nabavke. Moja mama je glavni svjedok u tome i vjerovatno se zbog toga to sve dešava.

Danas je direktorica zamijenila bravu na vratima kancelarije sekretara škole i gura Umiji papir da potpiše papir na kojem prihvata posao čistačice. Ona je još uvijek sekretar a zamijenila joj bravu.

/cazin.net

Related posts