Uvedena online provjera statusa zahtjeva za izdavanje dokumenata

Građani koji kod nadležnog organa podnesu zahtjev za izdavanje putne isprave, lične karte i vozačke dozvole, u mogućnosti su da online prate faze izrade ličnog dokumenta od trenutka podnošenja zahtjeva za izdavanje do uručenja, saopštili su iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), javlja Anadolu Agency (AA).

Praćenje faza izrade ličnog dokumenta vrši se preko elektronskog servisa koji se nalazi na web stranici IDDEEA-e, www.iddeea.gov.ba. Korištenje ovog servisa je besplatno, a da bi se pokrenula provjera u tražena polja potrebno je unijeti podatke kojima raspolaže lično podnosilac zahtjeva.

Građanima je ovim omogućeno da na jednostavan način dobiju uvid u trenutni status zahtjeva, te da unaprijed mogu planirati preuzimanje izrađenog ličnog dokumenta na lokaciji nadležnog organa.

Iz IDDEEA-e kažu da i ove godine u ljetnim mjesecima bilježe povećan broj zahtjeva za izradu ličnih dokumenata, posebno putnih isprava.

U periodu od maja do augusta broj podnesenih zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata znatno je veći u odnosu na ostale mjesece. Na primjer u januaru ove godine za izdavanje putnih isprava podneseno je 42.760 zahtjeva, a u junu 77.845, dodaju iz IDDEEAA-e.

Related posts