Uspješna Tuzlanka Zerina Gegić živi svoj san: Unikatnim cipelama osvaja dame u BiH

Godinama ranije, u našoj zemlji ručni rad bio je itekako cijenjen i želim da ovaj zanat opet oživi i održi se, kaže dizajnerica iz Tuzle.

Kao djevojčica dobila je na poklon cipele u stilu Pepeljuge. Nekoliko godina kasnije počela je crtati svoje prve kreacije, a od prošlog ljeta, osnivanjem vlastite firme za proizvodnju ručno rađene obuće, san 25-godišnje Tuzlanke Zerine Gegić postaje stvarnost.

Zerina smatra da prave cipele ženi donose posebno zadovoljstvo i snagu, a, kako kaže, ona svojim sposobnostima želi obogatiti naše tržište i unijeti luksuz u svakodnevnicu dama u BiH.

Održati zanat

– Godinama ranije, u našoj zemlji ručni rad bio je itekako cijenjen i želim da ovaj zanat opet oživi i održi se. Moja firma Zizza prisutna je na bh. tržištu tek nešto više od pola godine i dosad sam zadovoljna postignutim uspjehom. Međutim, smatram da je potrebno još raditi na osvješćivanju naših građana kako bi kupovali proizvode domaćih dizajnera – kazala je Gegić za Faktor.

Zerina svojim kupcima nudi jedinstvenu kolekciju ručno rađenih cipela koje se proizvode po sezonskim kolekcijama jesen/zima i proljeće/ljeto. Za izradu modela koristi isključivo prirodne materijale, a najviše italijansku kožu. Za novu kolekciju, koja će se naći u prodajnim objektima sredinom septembra, osim kože koristila je pliš i brokat.

600_1472904109Zerinine_cipele2

– Izrada jednog modela započinje mojim dizajnom koji modelar dalje razrađuje te pravi šablone po kojima se koža kroji i šije. Dalji rad je prepušten bh. majstorima sa iskustvom u ručnom radu, koji donose finalni proizvod. Naravno, lično prisustvujem svakoj etapi – pojasnila nam je Gegić.

Širenje proizvodnje

Unikatne cipele ove uspješne Tuzlanke kupuju kako mlađe, tako i starije dame. Cipele se mogu kupiti na nekoliko prodajnih mjesta u Tuzli i Sarajevu, ili naručiti putem Facebook i internet stranice.

– Kako je riječ o ručnom radu, za izradu jednog para cipela potrebno je više vremena, te su naše kolekcije trenutno manje. U zavisnosti od potražnje na tržištu, planiramo širiti proizvodnju – istaknula je Gegić.

Mlada dizajnerka nada se da njene kreacije mogu promijeniti život barem jedne žene i da će se u njenim cipelema prošetati dame širom naše države ali i šire. Poručuje da će se u svom radu uvijek voditi citatom Marilyn Monroe: “Daj djevojci prave cipele i ona će osvojiti svijet.”

(Dž. Čolak/Faktor.ba)

Related posts