Uskoro testiranje bh. samohodne haubice

Tvornica mašina i hidraulike, koja djeluje u sklopu novotravničkog “Bratstva”, pri kraju je razvoja prototipa prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u našoj zemlji – samohodne haubice kalibra 155 milimetara.

Prije nekoliko dana nabavljena je i municija za prvu bh. poslijeratnu haubicu. Pedesetak punjenja za granate kalibra 155 milimetara stiglo je iz češke firme „Eksplozija“, kazao je Adis Ikanović, direktor Tvornice.

Manji zahvati

– Granate smo uvezli iz Češke i sada planiramo prva testna ispaljivanja na našem poligonu na kojem testiramo minobacače. Haubica je spremna za prve testove, ostaje nam tek nekoliko manjih zahvata na poligonu – rekao je Ikanović.

Iako je postojala inicijativa da granate proizvedu bh. firme namjenske industrije, u ovom trenutku to, kaže direktor, nije bilo moguće realizirati.

– Bilo je govora o proizvodnji granata, ali ipak smo procijenili da je bolje da za potrebe prvog testiranja punjenja uvezemo – rekao je Ikanović.

Na redu Glamoč

Riječ je o oružju velikog dometa koje je, osim kamiona i računarske opreme za navođenje, skoro u potpunosti bh. proizvod.

Nakon probnih testiranja, za sada nije jasno gdje će biti obavljena glavnina daljnjeg testiranja haubice. Jedini pogodan teren u BiH je vojni poligon u Glamoču. Druga opcija je transport haubice i testiranje u inozemstvu.

Koštat će oko milion KM

Haubica iz Novog Travnika koštat će oko milion maraka, što je za oko 20 posto jeftinije od konkurencije. Osim toga, haubica bi trebala biti lakša i mobilnija nego druge u istoj klasi.

avaz.ba

Related posts