Uskoro sanacija deponije Krivodol

Zatvorena sanitarna deponija Krivodol iznad bosanskokrupske mjesne zajednice Ljusina, koja je godinama bila uzrok brojnih problema tamošnjeg stanovinštva u skorije vrijeme bi trebala biti sanirana.

Petogodišnje zalaganje Općine da se ovaj problem kvalitetno riješi urodilo je plodom.

Općina Bosanska Krupa je jedna od četiri lokalne zajednice u Federaciji BiH koja je dobila grant kroz projekt IPA 2011 kandidovan preko Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a koji se realizuje preko Svjetske banke. Raspisan je tender, te se očekuje skori početak sanacije.

Sanacija deponije Krivodol jedan je od najskupljih projekata u proteklih 20 godina na prostoru općine Bosanska Krupa, kaže načelnik Armin Halitović.

Kapacitet ove deponije , za koju bi se na prvi pogled moglo reći da nije ni postojala jer je zarasla u korov, u potpunosti je iskorišten. Deponija nije na kvalitetan način održavana, nije imala uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, što je itekako uticalo na okolinu

Projektom su osigurana sredstva i za izgradnju hidrantske mreže, centralnog vodomjernog šahta i potrebnih objekata, a bit će izmješten i dio postojeće lokalne saobraćajnice kako bi se spriječila moguća neovlaštena upotreba nekadašnje deponije.

Related posts