USK: Ukinuta diskriminacija porodilja

To što su porodilje primale 50 posto manje naknade, za premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića je diskriminacija u najgorem ljudskom obliku.

Premijer USK-a Husein Rošić, ministar obrazovanja Adis Muharemagić i direktor ZZO Almin Handanagić potpisali su jučer sa Zehrom Hadžić, predsjednicom Sindikata osnovnog i Samirom Fajićem, predsjednikom Sindikata srednjeg obrazovanja, sporazum za izjednačavanje porodiljnih naknada zaposlenima u obrazovanju sa korisnicama naknada u organima uprave.

Podsjećamo, prošle godine prosvjetari su na ulici tražili prava, kao i odlazak bivšeg premijera Izudina Saračevića koji je konstantno bio u konfliktu s njima.

Samo jedan od zahtjeva sindikata, upravo ovaj, davao im je moralno pravo za proteste, zbog činjenice da je Vlada svojim uposlenicama isplaćivala porodiljske naknade u stopostotnim iznosima, dok su nad nastavnicama i profesoricama u školama vršili diskriminaciju isplaćivajući im samo pola iznosa.

– Nakon našeg sporazuma, odluku donosimo na narednoj sjednici Vlade te će se porodiljama u obrazovanju isplaćivati puni iznos od prvog januara. To je naša ljudska obaveza, kazao je premijer Rošić.
Ministar obrazovanja Adis Muharemagić je također kazao da ih je ta diskriminacija dugo pritiskala, te da su zahtjevi sindikata bili realni.

Čim je novi saziv Vlade došao u situaciju da prouči vlastiti budžet, uvidio je da taj dio novaca nije teško obezbjediti. Rošić, Muharemagić i Handanagić su proanalizirali i natalitet u Kantonu, te su uvidjeli da se moraju pokrenuti razne mjere stimulacije priraštaja.

– Budžetski korisnici, a osnovno i srednje obrazovanje pogotovo, zapravo su naše majke, kćeri, supruge. Imamo statistiku da je u školama 80 posto uposlenih žena u dobi kada trebaju roditi. Kakve bi to bile institucije za obrazovanje naše djece gdje porodilje primaju 50 posto manje naknade? Ovo je poruka da želimo djecu i da želimo biti pravedni, naglasio je Rošić.

oslobodjenje.ba

Related posts