USK: U toku upisi u osnovne i srednje škole

Ministarstvo obrazovanja Unsko – sanskog kantona krajem prošle sedmice je raspisalo konkurse za upis učenika u srednje škole. Očekuje se da će u 22 srednje škole biti upisano 3580 učenika. Kako doznajemo u resornom ministarstvu, nije bilo povećanja upisnih kvota. S druge strane, u prvi razred osnovne škole u narednoj školskoj godini trebalo bi biti upisano 2240 djece. Konkursi za upis u srednje škole ostaju otvoreni do 24. juna.

Prema planu Ministarstva obrazovanja, u novu školsku godinu krenut će 3580 djece u 22 srednje škole. Najviše srednjoškolaca, po 790, bit će upisano u Bihaću i Cazinu dok najmanji broj, ukupuno 90, očekuju u Bosanskom Petrovcu.

Pretpostavlja se da će i ove godine najviše interesa biti za Medicinsku školu u Bihaću koju će upisati 210 djece.

U 49 osnovnih škola očekuje se upis 2238 djece što je za 208 manje u odnosu na prošlu godinu. No kako upisi u osnovne škole još uvijek traju, Očekuje se da će konačni broj prvačića biti veći. Trenutno nije evidentan pad broja osnovaca, ističe ministar Adis Muharemović. U Osnovnoj školi u Konjodoru je u ovoj školskoj godini bilo samo 11 maturanata. Ipak, na prijem prvačića gledaju s optimizmom.

U Ministarstvu obrazovanja zabrinutost stvara sve izraženiji problem iseljavanja cijelih porodica u zemlje zapadne Evrope što za poljedicu ima i veći broj ispisanih učenika iz ovdašnjih osnovnih i srednjih škola.

Related posts