USK: Srušio Vladu zbog izvještaja o supruzi?!

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a Almin Handanagić (predsjednik SDA Cazina) sazvao je jučer pres-konferenciju u Bihaću zbog dokumenta iz njegove ustanove koji je ove sedmice osvanuo po društvenim mrežama, te tako uzbunio javnost.

666.000 usluga

Naime, u tom dokumentu se daje odgovor Ministarstvu zdravstva USK-a koliko je novca u prvih šest mjeseci 2016. godine isplaćeno kliničkim centrima i privatnim zdravstvenim ustanovama za usluge koje ne vrši Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Među njima je navedena Citološka ordinacija Dr. Murić, od 663.344,80 KM. Naime, doktorica Murić kao jedini specijalista citolog napustila je Kantonalnu bolnicu u vrijeme dok je njen suprug Amir Murić bio ministar zdravstva USK-a, a koji je 17. 6. 2014. godine donio rješenje kojim se reducira ranije rješenje bolnici za obavljanje tri vrste citoloških usluga zbog nedostatka stručnog kadra.

No, s obzirom na pojavljivanje ovog dokumenta neposredno nakon što je Amir Murić glasao za posljednju rekonstrukciju Vlade USK-a suprotno stavu svog kluba – SDP-a BiH, mediji su postavili pitanje da li je taj sporni novčani iznos bio razlog Murićeve podrške manjinskoj SDA – SBB Vladi.

– To je očita zloupotreba informacije, o navodnih 666 hiljada razloga, jer u prvom redu taj iznos nije tačan. Mi sa ordinacijom Dr. Murić imamo ugovor, po kojem za njene usluge ZZO plaća 100.000 KM godišnje, bez obzira na količinu ispostavljenih usluga. Brojka od 666 hiljada zapravo je količina njenih ispostavljenih usluga nama. Za godinu i za citološke usluge to je oko milion maraka, ali mi po ugovoru platimo samo 100.000 maraka, dakle, našom suradnjom sa ordinacijom Dr. Murić mi taj iznos uštedimo Kantonu, kazao nam je direktor ZZO Almin Handanagić, koji nije osporavao autentičnost spornog dokumenta ZZO.

Ordinacija Murić je dobila posao, kako je istakao direktor, po pozivu za dostavljanje ponuda za pružanje usluga citologije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o javnim nabavkama. U odabiru nije bilo preferiranja, jer se ona jedina javila na tender, kao što je ona i jedini specijalista kliničke citologije u Kantonu.

Inat poslanika Murića

Svako dovođenje u kontekst sa aktualnom političkom situacijom i političkim soliranjem u Skupštini USK-a poslanika SDP-a i nekadašnjeg ministra zdravstva Amira Murića direktor Zavoda oštro odbacuje.

Podsjećamo, SDP USK-a pokrenuo je partijski postupak protiv Murićevog samovoljnog glasanja u Skupštini USK-a, te još čekaju rješenje.
-Tri su predviđene mjere, usmena opomena, povlačenje iz stranačkih organa ili isključenje iz partije, a još ne znamo šta će se od toga desiti, potvrdio nam je naš izvor iz SDP-a.

Također, ovaj izvor navodi kako u partiji vjeruju da materijalni interes nije bio motiv za Murićevo soliranje u Skupštini, nego da je to navodno bio inat jer je želio da njegov glas bude presudan u posljednjoj rekonstrukciji Vlade i konkretno smjeni bivšeg ministra zdravstva USK-a Dženisa Šabulića, jer je on od ZZO službeno tražio taj izvještaj u kojem je i ordinacija Dr. Murić spomenuta.

/oslobodjene.ba

Related posts