USK: Proljetna sjetva na pragu, poticaji čekaju usvajanje budžeta

Nakon zime, s dolaskom lijepog vremena, poljoprivrednici su uveliko u polju. Proljetna sjetva je na pragu. Na području USK biće zasijan oko 31 hektar.To je, nažalost, ista površina kao i prošle godine jer u ovom sektoru već nekoliko godina nema povećanja. Razloga je više, a zasigurno je najvažniji onaj da 1,9 miliona maraka poticaja ne može biti operativno dok se ne usvoji budžet.

„Kasni se sa budžetom, mi nismo u mogućnosti donijeti program poticaja za 2017. godinu i samim tim će doći do kašnjenja tih sredstava“, Rasima Bobić, Ministarstvo poljoprivrede USK

Tako vrijeme kad poljoprivrednici trebaju imati najviše sredstava za novu sezonu , njihova operativna upotreba je još krajnje neizvjesna. Od kultura koje se siju oko 50% su žitarice i to najvećim dijelom kukuruz, te oko 20 %krmnog bilja. Najviše zasijenih površina je u Cazinu oko 30%,dok je najmanje u Bosanskom Petrovcu, svega 2%.

Da li će se ovaj trend promijeniti nema naznaka, barem dok ne bude zagarantovanog otkupa kao ni prehrambene industrije koja bi poticala ovu proizvodnju. Uz neselektivan uvoz gdje domaći proizvođač ne može biti konkurentan, jasno je da uskoro neće ni biti povećanja zasijanih površina. – piše rtvusk.

Related posts