USK: Policija održala jednosatni štrajk upozorenja

Uposlenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona održali su danas jednosatni štrajk upozorenja zbog kašnjenja sa usvajanjem budžeta kantona za 2017. godinu, ali i generalno lošeg položaja svih uposlenika Ministarstva u ovom kantonu.

Štrajk je primarno vezan za činjenicu da se došlo do posljednjeg dana marta, a da nije riješeno pitanje budžeta za 2017. godinu. U Sindikatu policije ističu da su na ovakav način htjeli poslati poruku zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da rade svoj posao.

“Mi smo pratili stanje u kantonu, učestvovali u izradi budžeta sa resornim ministrom i postoji određena bojazan da budžet neće biti usvojen. Zbog toga smo odlučili da poduzmemo određene mjere, kako bismo upozorili, kako skupštinske poslanike, tako i vlast, na obaveze koje stoje pred njima”, kazao je Mahmut Alagić, predsjednik sindikata.

U Sindikatu ističu i brojne druge probleme, poput definisanja visine osnovice, isplate naknada iz 2016. godine, prijevoza, otpremnina, umrlina i slično. Kažu i da policija u Unsko-sanskom kantonu koristi uniforme stare šest godina koje se doslovno raspadaju.

“Mi smo kroz budžet za ovu godinu trebali kupiti nove uniforme, s obzirom na to da su trenutne uniforme stare već šest godina. Mi smo nekim svojim kanalima nabavljali određene uniforme, međutim, i dalje imamo situaciju da ljudi dolaze na posao u civilnoj odjeći što zasigurno nije dobro i ne može garantovati provođenje određenih poslova kada je u pitanju sigurnost građana. U tom pravcu smo i poduzeli ovu mjeru koja nije tako popularna”, rekao je Alagić.

U Sindikatu policije USK napominju da je pomalo nevjerovatno i nedopustivo da je policija u Unsko-sanskom kantonu primorana skoro svake godine organizirati proteste i štrajkove kako bi ostvarila svoja zakonska prava, dok su istovremeno oni sami “čuvari zakona”.

Štrajk je organizovan uoči samog zasjedanja kantonalne Skupštine, koja je sazvana za danas zbog potrebe hitnog usvajanja kantonalnog budžeta za ovu godinu, a obzirom na istjecanje tromjesečne Odluke o privremenom finansiranju. Sjednica Skupštine i dalje traje, a za sada je prilično neizvjesno da li će budžet kantona biti usvojen zbog nepostojanja skupštinske većine.

Related posts