USK: Izvještajna Skupština Organizacije porodica šehida i poginulih borac

Danas je održana izvještajna sjednica Skupštine Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Unsko-sanskog kantona (USK).

Predsjednica Organizacije Nevzeta Mujčinović podnijela je izvještaj Skupštini, koji je prihvaćen. U izvještaju se osvrnula na dosad urađeno. Istakla je da je zadovoljna zakonima, koji tretiraju osnovna, ali i dopunska prava boraca, međutim da je neophodno u njih uvrstiti obaveznu izradu podzakonskih akata, koji omogućavaju primjenu, odnosno ostvarivanje određenih prava. Najveći problem, istakla je, što djeca šehida i poginulih boraca, po završenom školovanju, ne mogu naći posao.

Pozitivan pomak napravljen je u oblasti stambenog zbrinjavanja ove populacije. O tome svjedoči podatak da je u Bihaću,neposredno nakon rata bilo stambeno nezbrinutih preko 500 porodica poginulih, dok ih je danas dvadesetak. Slična situacija je i u ostalim ovdašnjim općinama.

Mujčinović dodaje da će se ova organizacija boriti i za usklađivanje visine njihovih primanja sa porastom prosječne plaće u Federaciji BiH, što je regulisano zakonom, koji se, nažalost, ne poštuje. Naime, iako su im primanja redovna i ne umanjuju se, smatra da se ona moraju povećati, jer su danas jednaka visini pojedinih naknada za topli obrok.

rtvusk.ba

Related posts