USK: Farmere,vlasnike stoke zaražene Plavim jezikom Vlada FBiH će finansijski obešteti

U Unsko-sanskom kantonu u poslj.nje vrijeme evidentirano je nekoliko slučajeva oboljenja stoke, najviše ovaca, koje podsječa najčešće na Plavi jezik. To je virusno oboljenje najčšeće ovaca premda mogu oboljeti i goveda, koze i divlji preživari. Prenosi se ugrizom komarca, krpelja obada a prenose je insekti.

Veterinarskoj stanici u Bihaću nekoliko poljoprivrednika do sada je prijavilo sumnju na ovo oboljenje a veterinarske ekipe su na terenu, uzimaju uzorke krvi kako bi obavili laboratorijske ana. i utvrdili radili se uistinu o plavom jeziku. Veterinarskoj stanici u Bihaću sumnju na ovo oboljenje prijavio je ovih dana Samir Memagić koji uzgaja stado 110 ovaca. — Dosad sam imao jedno uginulo janje i devet velikih ovaca. Sve sam prijavio Veterinarskoj stanici iz koje su došli, uzeli krv i na osnovu krvi su rekli da su ovce pozitivne na Plavi jezik, kaže Samir Memagić, vlasnik stada ovaca. Samir dodaje kako ne zna šta dalje učiniti i odgovor na ovo pitanje očekuje nadležnih institucija. U Veterinarskoj stanici Bihać kažu kako je bolest Plavi jezik neizlječiva a ne prenosi se na ljude. — Ovo oboljenje nanosi ogromne štete u poljoprivredi, pogotovo u ovčarstvu jer u stadima može uginuti i do trideset posto ovaca, mogu izgubiti na tjelesnoj tehni a životinje koje pre.. ovu bolest mogu je i dalje prenositi, kaže dr. vet. med. Zekerijah Alagić, direktor Veterinarske stanice Bihać.

Sve lešine treba neškodljivo uklanjati, provoditi dezinfekciju, izbjegavati napasanje u močvamim područjima i ukoliko je to moguće, životinje zatvarati u štale. Obećavajuće je za naše farmere da je Vlada FBIH oboljenje plavog jezika uvrstila na listu pa će sve vlasnike zaražene stoke koji budu imali ekonomske štete, država linancijski zbrinuti. Jedini referentni laboratorij u BIH koji može zakonski potvrditi prisustvo plavoga jezika je labotarorij Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

– Veterinarski zav. u Bihaću je jedan broj uzoraaka već uputio ovom laboratoriju i očekuju se rezultati nalaza. Ne radi se o velikom broju zaraženih životinja, kaže Dragan Polimanac, ministar poljoprivrede USK-a i dodaje kako Veterinarski zavod posjeduje akreditaciju za ovu vrstu istraživanja i analiza uzoraka i kontrole, ali u toj odluci Veterinarski zav. USK nije bio obuhvaćen kao referentan. S federalnog nivoa vlasti im je obećano da će to biti riješeno tokom naredne sedmice, tako da će se sva procedura d.atno pojefliniti ali i drastično ubrzati, naglasio je ministar Polimanac. U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako je bolest Plavog jezika nemoguće liječiti pa se skoro u cijelom svijetu oboljele životinje neškodljivo uklanjaju. – piše rtvusk.

Related posts