USK: Broj oboljelih od bruceloze u porastu

U Unsko-sanskom kantonu (USK) došlo je do povećanja broja oboljelih od bruceloze. Na Odjelu za zarazne bolesti Kantonalne bolnice u Bihaću do sada je otkriveno 56 slučajeva. Pacijenti dolaze svakodnevno iz svih dijelova Kantona, pa i iz Sanskog Mosta, kojim je do sada bio pošteđen ove bolesti, potvrdio nam je danas načelnik Odjela, prim.dr. Hilmija Suljić.

Pojava bruceloze na području USK-a zabilježena je prije 10 godina i broj oboljelih konstantno je u porastu. Dokazuje to i podatak da je za cijelu prošlu godinu od bruceloze liječeno 55 pacijenata , dok je od početka 2016. već registrirano 56 slučajeva.

Najčešći krivac obolijevanja ljudi je njihova neopreznost prilikom rada sa stokom u vrijeme donošenja mladih, kada je najveća mogućnost zaraze.

Ova bolest ima izuzetno različitu siptomatologiju, zbog čega ju je teško prepoznati, pa se često događa da pacijenti, usljed različitih tegoba, završe prvo na fizijatriji, ortopediji, neurokirurgiji i drugim odjelima. Bolest može uzrokovati veoma teško stanje pacijenta. Manifestira se kroz izrazito visoku temperaturu , te bolove u kičmi, kostima i zglobovima, tako da pojedine pacijente dovoze čak i na nosilima.

Olakšavajuća okolnost je to što je brucelozu danas moguće liječiti , a period izlječenja zavisi od težine slučaja i traje od najmanje 14 dana do jedne godine. Prim.dr. Hilmija Suljić kaže da trenutna situacija treba da bude alarm svim veterinarskim službama, kako bi što prije započele akciju otkrivanja novooboljele stoke i njihove eutanazije, a u cilju sprečavanja nastanka i širenja epidemije.

Related posts