USK: Broj migranata nije u porastu,sigurnost građana nije ugrožena

U posljednjoj akciji policije medu migrantima pronadene su odredene količine oružja i opojnih droga zbog čega su privedena dvojica migranata. Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić uvjera javnost da je sigurnost gradana zadovoljavajućem nivou. Ministar Ramić ipak ističe da sigurnost gradana nije ugrožena.

Svi koji su počinili krivična djela i prekršaje deportuju se u Sarajevo u dogovoru sa Odjelom za strance. Priznaje pak da bi saradnja naše policije i uposlenih u pomenutom Odjela trebala biti bolja. Migrantsku krizu u Kantonu nažalost koriste i pojedini gradani pa i organizirane grupe za krijumčarenje odnosno ilegalan prijevoz i smještaj migranata pa su nadležni primorani i po ovom pitanju pojačati svoj rad.

Zbog situacije oko migranata podbacila je i turistička sezona koja je posljednjih godina počela bilježiti dobre rezultate. Direktor bihaćkog hotela kaže da mu redovno dolaze migranti koji žele iznajmiti sobe. Kako nemaju potrebnu dokumentaciju i vedna ih ilegalno boravi, budu odbijeni.

Oni turisti koji su došli na odmor u Krajinu otkazuju rezervacije. Ako je za utjehu, proteklih dana broj novih migranata nije u porastu te primjetno je da se ne zadržavaju duže u Kantonu.

Kako se bliži kraj ljeta i dolazak hladnijih mjeseci postavlja se pitanje hoće li barem to uticati na promjenu kursa naših političara u Sarajevu te sa riječi preći na konkretna djela.

/rtvusk.ba

Related posts