USK bez budžeta, a SDA i bez SBB-a

Alternativa izlasku iz blokade u USK-u bila bi da SDA dopusti opoziciji da ima veto u Vladi ili da Rošić i ministri podnesu ostavke, pa da Krajina opet dobije novu vlast.

Prolazi mart, a s njim i Odluka o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona. Vlada još nema većinu koja bi joj usvojila budžet za 2017. godinu. Prošlosedmični požar sa sindikatima u zdravstvu i obrazovanju riješili su po hitnom postupku, na način da je udovoljeno svim njihovim zahtjevima.

Matematika

– Na sličan način žele pridobiti i pojedine poslanike u Skupštini, evo, izvolite šta treba vama u Bosanskoj Krupi, na primjer, povećat će budžet samo da pridobiju glasove i da ga usvoje, a u realnosti ništa od toga ne mogu niti namjeravaju izvršiti, kazao nam je dobro obaviješteni izvor.

Naime, na sjednici Kolegija zakonodavne vlasti Kantona već je bilo suzdržanih, iako su sjednicu Skupštine zakazali za 24. mart.

– Mislim da će sjednica pasti na samom dnevnom redu, prije nego što će budžet biti usvojen, kazao nam je poslanik SBB-a Nijaz Kadirić.

Poslanik SDP-a Željko Mirković postavio je pitanje ko je uopće kreirao budžet, premijer Rošić i njegova struja SDA, jer opozicija nacrt nije još ni vidjela.

Naime, iako se opozicija do sada ponašala odgovorno, pa i kroz izraženu spremnost da se donese budžet USK-a, saznajemo da do toga neće doći, jer u Skupštini više ne postoji matematika koja ide naruku SDA. Nezvanično saznajemo da će čak i poslanik Amir Murić (protiv kojeg traje disciplinski postupak u SDP-u) poštivati odluke organa stranke prilikom glasanja.

Krnji sastavi vladajućih SDA i SBB-a sa DF-om i laburistima više nemaju ni 15 od 30 ruku, koliko su imali na prošloj sjednici.

Sive eminencije u SDA Kasim Mulalić iz Bužima i Asim Kamber iz Sanskog Mosta vode ključnu riječ u pregovorima, a upravo su oni ti koji više ne žele krojiti vlast sa bivšim partnerima iz A SDA.

Blok 9

– Oni da imaju većinu, ne bi zakazali redovnu, nego bi odmah zakazali vanrednu sjednicu i dok je brojka vruća usvojili bi budžet. Ovako, redovnom sjednicom, a znajući da nemaju podršku, pokušavaju izvršiti pritisak na nas, da nas u očima javnosti prikažu kao te koji ne žele da se usvoji budžet. A zapravo njih zanima samo budžet, makar poslije bili u manjini i tehničkom mandatu. Mi ne možemo biti odgovorni za ono što oni planiraju, ispričao nam je Kadirić.

Rješenje za krizu već im je ponudio takozvani blok 9 u kojem su tri poslanika SDA, po jedan poslanik SBB-a i DNZ-a, te cijeli Klub SDP-a.
– Naša je ponuda da se formira Vlada u kojoj SDA neće imati većinu, a oni to očito ne žele dopustiti, istakao je Mirković iz SDP-a.
Po svemu sudeći, sjednica će sutra završiti prije nego i počne.

/oslobodjenje.ba

Related posts