Uprava policije Unsko-sanskoga kantona: Poziv građanima da prijave gdje migranti borave

Operativnom akcijom „Migrant“ Uprava policije Unsko-sanskoga kantona boravak i kretanje migranata želi staviti pod stalnu i kvalitetniju kontrolu pri čemu poziva građane da prijave gdje migranti borave kako bi održali povoljno sigurnosno okruženje.

Prihvat i kretanje stranaca te izdavanje dokumenata potrebnih za kretanje u nadležnosti je institucija Bosne i Hercegovine, kaže Snežana Galić, portparolka Uprave policije USK-a. Dodala je kako svi stranci koji ovdje borave moraju podnijeti potvrdu o iskazanoj namjeri za dobivanjem azila u BIH.

U ovom slučaju policijski službenici su obavjestili Odjel za strance koji je migrantima izdao potvrdu o boravku u USK. Iz Uprave policije apeluju na nadležne institucije da se aktivnije uključe u rješavanje problema migranata i preuzmu svoje obaveze regulisane zakonom.

Pored Hotela „Sedra“, migranti u Bihaću i dalje borave u bivšem Đačkom domu u Borićima, jednom broju objekata čiji vlasnici pružaju privatni smještaj a u Velikoj Kladuši u šatorskom naselju u Trnovima. O nedavnoj izjavi premijera Huseina Rošića kojom pripadnicima policije nalaže da u Ključu migrantima onemoguće ulazak u USK, portparolka Snežana Galić kaže kako su prihvat, smještaj i evidentiranje migranata u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH. Zbog toga MUP USK ne može ispoštovati zahtjev premijera Rošića.

Related posts