Upoznajte najboljeg web dizajnera na svijetu iz BiH

Mostarac Miran Kević, mladi je web dizajner koji je tri puta dobio nagradu za najboljeg web dizajnera na svijetu. Radio je za brojne svjetski poznate kompanije, te je njegov rad poželjan svugdje u svijetu.

Uprkos brojnim poslovnim ponudama, Miran se iz Norveške gdje je radio vratio u Mostar.

S nepunih 17 godina ušao je u svijet programiranja.

“Našao sam web stranicu košarkaša Vincea Cartera i bio sam oduševljen te sam pitao svakog profesora u školi kako je to napravljeno. To nije bilo nikome specijalno, osim meni. Takvu tehnologiju niko nije znao i nisu mi mogli objasniti. Počeo sam učiti sam, kupovao sam knjige o tome. Želio sam učiti više o webu, a ne o geografiji i drugim predmetima u školi”, ispričao je Kević.

Nakon prve web stranice uslijedili su i angažmani.

“Prvu web stranicu sam napravio o košarkašu Allenu Iversonu, tada sam još učio dizajnirati i praviti stranice. Nakon toga sam napravio stranicu za sebe, koja je bila bolja. Onda sam dobio ponudu da radim za najbolju firmu u Norveškoj. Zatim je sve išlo jedno za drugim…”, ispričao je web dizajner.

Prošle godine je radio za Fashion Week u New Yorku, te su ga angažovali i ove.

Na pitanje koji mu je projekat ostao u posebnom sjećanju, te koji je za njega najbolji, Kević odgovara: “Teško pitanje. Mislim da je posljednji projekat najbolji do sada.”

Kević je ispričao da je tri mjeseca u 5 ujutro vozom išao na posao u Oslo.

“U 5 sam išao vozom u Oslo, dolazio u 7:30 i radio do 12 sati navečer i vraćao se kući. Tako sam radio 2-3 mjeseca. S posla nisam želio ići nikako jer sam dobio posao kojim zaista volim raditi.”

Na prvoj web stranici koju je napravio s 19 godina pisalo je da želi postati najbolji web dizajner na svijetu. Do danas već ima tri nagrade za najboljeg dizajnera na svijetu.

“Lijepo je biti prepoznat u svom poslu. Meni je drago kada dobijem novi projekat da radim sa svojom ekipom, to mi je draže.”

Za razliku od svojih vršnjaka koji žele otići iz BiH, Miran se vratio.

“Sa internetom se danas može raditi gdje god da živite. Vratio sam se u BiH tri mjeseca, a ostao sam tri godine.”- piše N1.

Related posts