Uposleni u KB ”dr. Irfan ljubijankić” ogorčeni ponašanjem skupštinskih poslanika

Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ održao je danas press konferenciju na kojoj je rečeno da uposleni u Bolnici su ogorčeni ponašanjem skupštinskih poslanika koji još uvijek nisu usvojili budžet za ovu godinu kao i Financijski plan ZZO USK. Očekuju da će sutra dio zakonodavne vlasti koji opstruira rad Skupštine urazumiti se i prihvatiti ove važne finansijske dokumente o kojima ovisi, između ostalog, egzistencija preko 2000 zdravstvenih radnika u USK.

Uz 30 poslanika, koji bi sutra trebali prisustvovati zakazanoj sjednici Skupštine USK, svoj dolazak najavili su i predstavnici Sindikata budžetskih korisnika. Obrazovanje, policija, uprava, pravosuđe već su iznijeli svoje stavove da će, ukoliko poslanici nastave sa političkim igrama i ne usvoje budžet, uslijediti štrajkovi i protesti i drugi oblici sindikalne borbe. Na to su spremni i zaposleni u Kantonalnoj bolnici čiji je Sindikat danas održao press konferenciju. Članovi Sindikata iskazali su nezadovoljstvo ponašanjem dijela zakonodavne vlasti te također najavili dolazak pred Skupštinu USK.

Na budžet čekaju operacione sale čija izgradnja nikako da počne kao i medjunarodni fondovi koji su namjenili dio sredstava za Bolnicu pod uslovom da se plasira i dio iz javnih prihoda. Primjena nedavno potpisanog Kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu također je dovedena u pitanje. U Sindikatu apeluju na poslanike da usvoje budžet jer u suprotnom ugrožavaju rad Bolnice, a time i živote pacijenata.

Inače, Bolnica i ostale zdravstvene ustanove od januara se finansiraju prema Odluci o privremenom finansiranju ZZO.To znači da 10 posto od onoga što im pripada,ne dobijaju ,ističu u Sindikatu. Još uvijek se na vrijeme isplaćuju plaće zaposlenih u zdravstvu, ali zato druge obaveze čekaju.

Podsjetimo, u okviru sutra predloženog dnevnog reda 28. redovne sjednice Skupštine, čije je zasjedanje zakazano za 10 sati, naći će se budžet za 2017. godinu, Zakon o izvršenju budžeta, financijski planovi i programi rada ZZO i Službe za zapošljavanje USK.

/rtvusk

Related posts