Upaljen žuti meteolarm za Bihać

Pojačana grmljavina danas se očekuje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine te je stoga Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ) izdao žuto upozorenje.

Upozorenje za potencijalno opasne vremenske prilike važi za područje Bihaća, Banja Luke, Livna, Višegrada,Mostara, Trebinja, Foču, Prijedor i Tuzlu.

Za Sarajevo je također na snazi žuti meteoalarm zbog grmljavine kao i alarm zbog udara vjetrova (od 40 do 50 kilometara na sat).

U cijeloj zemlji očekuje se nestabilno vrijeme praćeno kišom i grmljavinom. Izraženije nevrijeme uz jake udare vjetra, intenzivnije padavine i grad očekuju se u većem dijelu Bosne. Temperature će, sa druge strane, biti preteženo visoke kao i prethodnih dana te će se kretati od 26 do 30, na jugu od 30 do 35 stepeni Celzijusa.

U glavnom gradu BiH nakon sunačnog jutra očekuje se naoblačenje, pljuskovi i grmljavina.

Inače, meteorolozi od danas, 1. augusta očekuju blagi pad temperature u cijeloj zemlji.

“U Bosni i jugozapadnoj Hercegovini izgledno je da će august mjesec biti nešto topliji od uobičajenog za jedan do dva stepena, dok će na krajnjem jugu zemlje taj period biti u granicama normalnih temperaturnih vrijednosti. Iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da se u potpunosti može isključiti pojava kraćih hladnijih perioda”, navodi se u sezonskoj prognozi FHMZ-a.

Related posts