Unski smaragdi obilježili 22.mart-Svjetski dan voda

U organizaciji „Unskih smaragda“, Pedagoškog zavoda USK-a, osnovnih i srednjih škola, te vrtića grada Bihać, te uz pokroviteljstvo i podršku resornih ministarstava Vlade USK-a, Nacionalnog parka „Una“ i gradske uprave Bihać, danas je prigodnom manifestacijom obilježen je 22. mart, Svjetski dan voda.
Svjetski dan voda je ustanovljen 1992. godine na inicijativu Ujedinjenih nacija, i od tada se svake godine obilježava 22. marta. Svake godine, UN odjeljenje za vodu ustanovljava temu za Svjetski dan voda koja odgovara trenutnim ili izazovima u budućnosti.

Ove godine prema riječima Mejase Dupanović,predsjednice Unskih smaragda tema obilježavanja jeste „Voda i otpadne vode“, čime se, čime se skreće pažnja na važnost čuvanja slatkih voda i održivo upravljanje slatkovodnim resursima.

U ime gradske uprave i gradonačelnika prisutnima se obratila Ilda Alibegović,dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Bihać, kazavši da su Unski smaragdi za grad Bihać najveći garant da ćemo sačuvati rijeku Unu i njene prirodne ljepote.

„Ideje i riječi osnivača Unskih smaragda Boška Marjanovića i danas 32 godine od osnivanja Unskih smaragda prenose se na mlađe generacije. Ističem da te riječi nisu ostale bez konkretnih dijela i potvrda toga jeste naša zajednička spremnost da sačuvamo Unu i sve rijeke u gradu Bihaću „-kazala je dopredsjedavajuća Alibegović.

Povodom ovog značjnog ekološkog datuma, Unski smaragdi, prisjetili su se životnog lika i djela Boška Marjanovića. Svoj doprinos u obilježavanju Svjetskoga dana voda dali su najmlađi Unski smaragdi, djeca vrtića grada Bihaća.

Related posts