Univerzitetska biblioteka Bihać obilježava mjesec knjige

Oktobar je mjesec knjige, a u Kantonalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Bihaću , tradicionalno, tokom ovog mjeseca pripreme brojne sadržaje.

Uglavnom je riječ o promocijama, radionicama za djecu, ali i brojnim drugim aktivnostima. I dalje su učenici i studenti najjbrojniji dio članstva ove ustanove, samim tim najviše se traži školska i stručna literatura.

Arnela Šekerić, drugi je razred srednje škole. Čitanje je njen hobi. U Univerzitetsku i Kantonalnu biblioteku dolazi tri godine gdje pored obavezne literature čita i druga štiva. Uz to je član u još jednoj biblioteci, a redovno kupuje knjige preko interneta. Sličnu priču ima i Dženita Bosnić, učenica četvrtog razreda srednje škole.

Pored Arnele i Dženite Kantonalnu i Univerzitetsku biblioteku posjećuje još oko 2000 članova. Biblioteka je član COBISA, te za svoje članove nastoje obezbjediti tražene naslove.

I dalje se najviše traži stručna literatura. Za školske potrebe, to je lektira i slikovnice, studenti se koriste Univerzitetskim odjeljenjem, gdje mogu nabaviti potrebne knjige za seminarske, diplomske i magistarske radove. Uz ove knjige postoje i brojni drugi naslovi.

Pored ovih aktivnosti, svakodnevno se organiziraju radionice za učenike. U sklopu Biblioteke nalazi se i Američki kutak, za one koji čitaju na engleskom jeziku. Potraga za knjigom je i ovdje na zadovoljavajućem nivou.- piše rtvusk.

Related posts