Unija studenata Univerziteta u Bihaću: ‘Polaganje’ bijelih ruža za Editu i Selmu sa Gradskog mosta

Nakon stravične saobraćajne nesreće u Sarajevu, u kojoj su život izgubile mlade studentice Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i Selma Agić iz Bugojna, cijela Bosna i Hercegovina je obavijena tugom.

Na različite načine odaje se počast ubijenim djevojkama. U Sarajevu, u blizini Zemaljskog muzeja, na mjestu gdje je protekle noći došlo do tragedije, večeras se okupilo stotine građana koji na ovaj način žele odati poočast nevino stradalim djevojkama i mirnim protestima traže od nadležnih struktura da bolje zaštite stanovnike glavnog grada BiH.

U znak sjećanja na Edisu i Selmu, Unija studenata Univerziteta u Bihaću u četvrtak, 13. oktobra, organizira ‘polaganje’ cvijeća sa Gradskog mosta u gradu na Uni.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Dragi studenti Univerziteta u Bihaću, uvaženi profesori, članovi akademske zajednice, građani,

Koristim ovu priliku da Vas obavijestim kako je Unija studenata Univerziteta u Bihaću nakon tragične smrti naših kolegica Selme i Edite odlučila u znak sjećanja simboličnim “polaganjem” bijelih ruža sa Gradskog mosta u Bihaću odati počast kolegicama – studenticama. Kao grupacija koja se prije svega zalaže za prava, interese i zaštitu studentske populacije, nastojimo graditi zdrave vrijednosti u našem društvu, te ćemo kratkom protestnom šetnjom i porukama skrenuti pažnju na objesnu vožnju i objesne vozače koji kontinuirano i drsko krše mnoge zakonske i moralne propise.

Nadamo se razumijevanju i uvažavanju od strane MUP-a USK-a, kao i nadležnog ministarstva, koje ćemo u toku sutrašnjeg dana obavijestiti o našim namjerama.

Spontano okupljanje je planirano za 13.10.2016. (četvrtak) sa početkom u 11 h, na Gelenderima.

Related posts