UniCredit banka otpušta 14.000 radnika

Najveća italijanska banka UniCredit objavila je u utorak da planira prikupiti 13 milijardi eura svježeg kapitala i očistiti bilansu od rizične imovine.

U sklopu izmjena poslovnog modela ističe dalji razvoj poslovanja u Zapadnoj, Srednjoj i Istočnoj Europi.

U trogodišnjem strateškom planu, prvom u mandatu novog izvršnog direktora Jeana-Pierrea Mustiera, UniCredit je kao centralnu mjeru jačanja kapitalne osnovice najavio izdavanje prava u iznosu 13 milijardi eura.

Ta najveća italijanska banka i od strateške važnosti za stabilnost globalnog finansijskog sistema, ovih je dana prodala udio u poljskoj banci Pekao, čime je prikupila više od 2,5 milijardi eura, kao i fond za upravljanje imovinom Pioneer za 3,55 milijardi eura.

Planira još prodati i 30 posto udjela u Finecu, banci u sklopu grupe. Time planira do kraja 2019. podići stopu adekvatnosti kapitala iznad 12,5 posto, s 10,8 posto koliko je iznosila na kraju septembra.

U sklopu “čišćenja” bilanse u UniCreditu napominju da u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju očekuju jednokratni otpis u ukupnom iznosu od 12,2 milijarde eura, uključujući rezervacije za gubitke po kreditima u matičnoj Italiji od 8,1 milijardu eura i neto troškove restrukturiranja od 1,7 milijardi eura.

U planu je i “neutralizacija rizika” za ukupno 17,7 milijardi eura bruto nenaplativih kredita kroz “sekuritizirani portfelj” i prodaja “najmanje” 20 posto tog portfelja u prvoj fazi u idućoj godini, najavljeno je u utorak iz UniCredita.

Najavljeno je i otpuštanje ukupno oko 14.000 radnika, čime u UniCreditu žele uštedjeti 1,1 milijardi eura troškova. Ukupno ciljaju na neto godišnju uštedu u predviđenom razdoblju od 1,7 milijardi eura.

Među ključnim finansijskim ciljevima u toj banci navode ostvarivanje ciljane neto dobit u 2019. od 4,7 milijardi eura.

U sklopu preustroja poslovanja Mustier napominje da se planiraju osloniti na “postojeće konkurentske prednosti”, uključujući “jedinstvenu mrežu u Zapadnoj, Srednjoj i Istočnoj Evropi”.

Pritom za područje Srednje i Istočne Evrope predviđaju “dalje jačanje vodeće uloge grupe” u toj regiji “kroz organski rast putem inovacija i digitalizacije”, ne navodeći pojedinosti.

/faktor.ba

Related posts