Uhapšeno pet Srbijanaca: Članovi bande Pink Panther “pali” u Barceloni

Španska policija uhapsila je u petak u Barceloni petoricu članova bande Pink Panther, specijalizirane za pljačku skupocjenog nakita, dok su naoružani usred bijela dana pokušali opljačkati jednu draguljarnicu u turističkom dijelu grada.

S pištoljima i perikama na glavama istrčali su iz draguljarnice, no vani su ih u zasjedi čekali policijaci od kojih je jedan zapucao u zrak. Pljačkaši su pokušali pobjeći, no ipak su savladani.

Pljačka i hapšenje su se odvijali u ulici Passeig de Gràcia, jednoj od najpoznatijih avenija u Barceloni s brojnim luksuznim trgovinama.

Vlasnik draguljarnice Jordi Pont rekao je kako mu je pozvonila osoba koja se činila normalnom, ali s perikom na glavi. Kada je otvorio, pojavila se druga osoba s kacigom na glavi i onemogućila zatvaranje vrata. Osoba s perikom izvadila je pištolj te razbila staklo gdje se nalazio nakit, uglavnom prstenje i naušnice. Pet minuta kasnije dvojica pljačkasa, obojica naoružana, istrčala su iz objekta, a vani su ih čekali policajci, ispričao je vlasnik, piše Hina.

Pljačkaši, koji su namjeravali pobjeći crvenim motorom, nastavili su trčati uplašivši turiste od kojih su se neki, pomislivši isprva da je možda u toku teroristički napad, sakrili u obližnje kafiće. Policajci su ih ubrzo sustigli i uhapsili, a potom su priveli i ostala tri saučesnika.

Izvor iz policije rekao je novinarima kako su uhapšeni porijeklom iz istočne Evrope te da je operacija izvedena u saradnji sa srpskom i njemačkom policijom koje su već neko vrijeme pratile privedene osobe. Blic doznaje da su svi uhapšeni državljani Srbije, a navodno je riječ o Branku Ćupurdiji (35) iz Beograda, Milanu Denčiću (24) iz Leskovca te Nišlijama Nikoli Milovanoviću (28), Stefanu Živiću (25) i Marijanu Nikoliću (30).

Banda Pink Panther, osnovana u Beogradu 1990-ih godina, dobila je ime po liku iz filma te je postala poznata po vještim pljačkama skupocjenog nakita diljem svijeta. Među njenim članovima, osim Srba, nalaze se i državljani drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Ovo nije bila prva akcija Pink Panthera u Španiji. Prije dvije godine u jednom madridskom predgrađu uhićen je jedan od vođa bande Srbin Borko Ilinčić.

(Faktor.ba)

Related posts