Uhapšen osumnjičeni: Češka policija spriječila atentat na Angelu Merkel?

Jedan naoružani muškarac u crnom Mercedesu je uhapšen nakon nakon što je navodno pokušao da se infiltrira u kolonu vozila koja su bila u pratnji njemačke kancelarke Angele Merkel tokom njenog putovanja u Prag.

Češki portparol policije Josef Bocan rekao je da je osumnjičeni muškarac u pritvoru. Dodao je kako se muškarca sumnjiči da je pokušao napraviti zločin, odnosno napasti njemačku kancelarku.

Merkel je doputovala u Prag kako bi se sastala sa premijerom Bohuslavom Sobotkom. Ona se u Pragu suočila sa demonstrantima koji su istakli parole protiv nje. Sumnjivi automobil se pojavio nakon što je kolona vozila u pratnji Merkel krenula sa aerodroma.

Bocan je dodao da je vozač Mercedesa pokušao da se pridruži koloni po svaku cijenu, te da je ignorisao policijsko vozilo koje je pokušalo da ga zaustavi. Kada su policajci dali upozorenje da će pucati, on je stao i izašao iz vozila.

Iz češke policije su naveli da zahvaljujući profesionalnoj reakciji njihovih službenika život Angele Merkel nije bio u opasnosti, prenijeli su britanski mediji.

Related posts