Ugašen pokušaj vojnog udara u Turskoj: Uhapšeno 1.374 pripadnika Oružanih snaga

Sinoćnji pokušaj izvođenja vojnog udara u Turskoj ugašen je u jutarnjim satima.

Najmanje 90 osoba je ubijeno, a 1.154 osobe su ranjene tokom pokušaja držvanog udara u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru istrage o sinoćnjem pokušaju državnog udara širom Turske uhapšeno je 1.374 pripadnika Turskih oružanih snaga (TSK) koji su povezani sa terorističkom organizacijom Fetullahci/Paralelne državne strukture(FETO/PDY).

Među privedenima je i general Murat Aygun, komandant 58. Artiljerijske brigade turske vojske.

Pored toga, blizu 200 nenaoružanih vojnika izašlo je iz kompleksa Generalštaba Oružanih snaga Turske i predalo se pripadnicima policije.

Pripadnici specijalnih jedinica iz više turskih gradova okružili su kompleks Generalštaba gdje se uskoro očekuje akcija u cilju hapšenja preostalih pučista koji se nalaze unutar kompleksa.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama u napadima terorista u Turskoj poginulo je najmanje 60 osoba.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u trenutku izbijanja nereda bio je u distriktu Marmaris u Mugli, odakle je avionom stigao u Istanbul, a prethodno je posredstvom medija pozvao građane da izađu na ulice i trgove kako bi se zajedno suprotstavili pokušaju udara na državu.

Neposredno nakon što je Erdogan napustio hotel u Marmarisu, taj objekat je bio meta zračnog napada koji su vojnim helikopterom izveli maskirani vojnici.

Rano jutros Erdogan se pojavio na masovnom skupu koji je u Istanbulu organiziran u znak protesta protiv pokušaja puča koji su jučer u večernjim satima pokušali izvesti vojnici odani terorističkoj organizaciji Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/ODY).

-Nakon pokušaja od 17. do 25. decembra, Paralelna struktura je sinoćnjim potezon posve jasno pokazala šta je zapravo. Kao što ste svi mogli visjeti. Sinoć su dali pravi primjer terorističkog čina u pravom smislu te riječi. Toliko su podli da su na ovaj narod uperili oružje koje je kupljeno novcem ovog naroda, uključujući i najsiromašnije – kazao je Erdogan.

Ministar pravde Republike Turske Bekir Bozdag izjavio je jutros da turske snage sigurnosti nastavljaju širom zemlje provoditi opsežne operacije protiv separatističke i terorističke organizacije FETO/PDY koja stoji iza sinoćnjeg pokušaja destabilizacije Turske.

Nakon višesatne blokade istanbulskog Mosta na Bosforu, vojnici odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY predali su se turskoj policiji.

Riječ je o oko 50 vojnika koji su učestvovali u sinoćnjem pokušaju izvođenja udara na tursku vladu, a do predaje je došlo jutros nakon razmjene vatre između policije i vojnika koji su učestvovali u ilegalnoj akciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prilikom privođenja vojnika koji su se predali, okupljeni građani su pokušali fizički nasrnuti na njih, ali ih je u tome spriječila policija.

Okupljeni građani su se potom popeli i radovali na pet tenkova koje su vojnici sinoć dovezli i koristili za blokadu mosta.

Uporedo s tim, turski premijer Binali Yildirim saopćio je da je za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba turskih oružanih snaga imenovan dosadašnji komandant Prve vojne oblasti Umit Dundar.

Related posts