Udruženje žena „Brekovica”: Od prodaje domaće jufke finansirale izgradnju igrališta

Udruženje žena „Brekovica” iz istoimene bihaćke mjesne zajednice osnovano je 2012. godine, a trenutno ima 145 registriranih članova, od čega je njih 50 tak posebno aktivno.

Brojne sekcije

– Naše udruženje je nepolitičko, nestranačko, nevladino i neprofitno, a osnovano je radi edukacije žena i mladih kroz radionice te poboljšanja kvalitete života u sredini u kojoj živimo i djelujemo na humanitarnom planu. Dajemo i svoj puni doprinos za očuvanje naše kulture, tradicije i običaja. U Udruženju djeluju folklorna i dramska sekcija, kao i izvorna grupa. Imamo i svoju radionicu, u kojoj žene izrađuju naše rukotvorine – vez, heklanje, pletenje, dekupaž i mnoge druge proizvode. Posebno izdvajam naš ”čepo ćilim”, u koji smo ugradili oko 5.000 čepova – rekla nam je Nevzeta Bajrić, predsjednica Udruženja žena „Brekovica”.

Članice Udruženja razvijaju jufke

Dodaje da izrađuju i narodnu nošnju, kao i domaće prehrambene proizvode – jufke, đuzlemu, trahanu, omač, sve vrste pita, pekmez, salate i sokove od domaćih plodova.
Zahvaljujući brojnima akcijama i projektima, Udruženje je postalo prepoznatljivo u Kantonu i šire, što potvrđuju mnoge plakete i zahvalnice.

Važan projekt

– Jedan od naših velikih projekata je novoizgrađeni Dom kulture, koji je sagrađen na našu inicijativu, koju su podržali vijećnici i vodeća struktura. Drugi naš važan projekt je moderno dječije igralište, koje smo sagradile novcem od prodaje pečene domaće jufke. Organizirale smo predavanja i radionice o štetnosti droge za žene i mlade. Imale smo razne radionice i predavanja o temi zdravlja, koje su pridonijele da se žene uključe u brigu za svoje zdravlje kroz razne preglede i razbijanja stereotipa – navodi Bajrić.

20 humanitarnih akcija

Bajrić ističe da svake godine članice Udruženja pripremaju iftare za porodice šehida, invalide i socijalno ugrožene, organiziraju posjetu Memorijalnom centru „Potočari” u Srebrenici… Udruženje je organiziralo više od 20 humanitarnih akcija i koncerata za oboljele. U sklopu Udruženja „Brekovica” aktivna je i folklorna sekcija „Ponos”, koja je svojim radom dala veliki doprinos u humanitarnim akcijama, nastupala je u Turskoj, Austriji, Hrvatskoj i širom BiH, o čemu svjedoči veliki broj zahvalnica, plaketa, medalja i drugih poklona. – piše avaz.

Related posts