Učenice Una Sana koledža, Elhana i Amra, osmislile filter za pročišćavanje vode na bazi kukuruznog klipa

Na takmičenju održanom krajem februara, tačnije 27. februara, održana je osma Naučna Olimpijada Bosepo.

Ovakav tip takmičenja već nekoliko godina okuplja najbolje učenike Global Education obrazovnih institucija širom BiH. Daje im priliku da prezentiraju svoje inovacije i steknu nova prijateljstva. Na ovom takmičenju pored brojnih projekata, učešće su uzele učenice Una Sana Collegea Elhana Hadžiabdić i Amra Muhamedagić, koje su osvojile prvu srebrnu medalju, te se time direktno plasirale na svjetsko takmičenje Naučnu Olimpijadu u Keniji, Afrika.

Na ovom trnovitom putu, koji je trajao proteklih šest mjeseci, rezultat njihove inovativnosti i hrabrosti je filter baziran na kukuruznom klipu, koji pročišćava vodu.

Otkud ideja za ovakav filter?

Učenice su nam se povjerile da je ideja nastala nakon posjete u Vodovodu Bihać. Saznale su da se voda sa bihaćkih područja u procesu pročišćavanja tretira samo tečnim hlorom. Te su, prvenstveno, željele pomoći svojoj lokalnoj zajednici, državi, pa i cijelom svijetu. Unutrašnji dio kukurznog klipa “pith” uspijeva zadržati sve kontaminirane supstance koje danas se nalaze u vodi koju pijemo. Nakon brojnih analiza na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, Elhana i Amra su pronašle savršen način da otklone sve nečistoće koristeći pet slojeva kukuruznog klipa.

Prvenstveno su koristile longitudinalno sječen kukuruzni klip. Zatim transverzalno sječeni, smrvljen i spaljen klip te su u završni dio dodali pročišćenu unsku sedru. Rezultate koje su dobile nakon testiranja pokazale su znatno bolje stanje testirane vode. Kao i veliko oduševljenje doktorice Aide Džaferović kojoj se ovom prilikom zahvaljuju.

Elhana i Amra se nadaju da će na takmičenju koje se treba održati 6. aprila 2017. godine u Keniji, osvojiti još bolji plasman i učiniti Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike ponosnima. Elhani i Amri ovo nije prvi put da predstavljaju svoju zemlju na svjetskim takmičenjima od kud su donosile nagrade.

Kao i dosadašnja i ovo iziskuje znatna novčana sredstva koja nisu u mogućnosti same sebi obezbijediti.

Potrebna im je podrška sponzora da bi se i ovaj put vratile s nekom od nagrada.

cazin.net

Related posts