U Župi Zavalje kod Bihaća proslavljen blagdan Velike Gospe

U Župi Sv. Franje Asiškoga na Zavalju nedaleko od Bihaća kao i u brojnim marijanskim svetištima širom BiH i Republike Hrvatske, hodočasnici su danas u skladu s tradicijom prigodno proslavili Veliku Gospu, blagdan Marijina uznesenja na nebo. Svečanu misu predslavio je Marko Medo, vojni kapelan u Ministarstvu obrane GS Oružanih snaga RH uz koncelebraciju velečasnog Dine Rupčića, župnika Zavaljskog i Mile Šajfara, župnika Drežnik grada i Vaganca.

Živog Boga unositi u životno zajedništvo

Već tradicionalno iznimno svečano je bilo u Župi Zavalje na blagdan Velike Gospe. Župna crkva je bila pretijesna da primi sve hodočasnike pa su mnogi Zavaljčani porijeklom iz ovoga kraja a koji žive u susjednoj Republici Hrvatskoj, misu slavili ispred ulaza u dvorištu crkve. U svojoj propovijedi brojne okupljene vjernike na značaj proslave Marijina uznesenja na nebo podsjetio je fra Marko Medo, vojni kapelan u Ministarstvu obrane GS Oružanih snaga RH. -Ova svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije pokazatelj je onoga što nas čeka nakon ovozemnog života. Predstoji nam novi život kojeg mi kao vjernici nosimo u sebi, u svojoj egzistenciji i životu. Na žalost, to zna često biti prikriveno osrednjim načinom života. Potrebno je biti toga svjestan i tog živog Boga unositi u životno zajedništvo, Boga dijeliti sa svima ostalima, bilo pripadnicima katoličke vjere ili bili pripadnici neke druge religije, kaže fra Marko Medo. Bog nas je sviju stvorio i poziva nas na zajedništvo, pogotovo u ovom teškom vremenu u kojem je svijet uzrujan različitim nemirima i podjelama, potrebno je zajedništvo svih ljudi.

Svečano i dostojanstveno

U svom obraćanju vlč. Dino Rupčić, župnik zavaljski je između ostalog kazao kako ga je ova svetkovina posebno dojmila zato što Zavalje nije svetište posvećeno Djevici Mariji već je župna crkva „S. Franje Asiškoga“ ali se ovoliki broj ljudi može mjeriti sa svetištima diljem BiH i Republike Hrvatske. –Mislim da je bilo jako svečano i dostojanstveno. Drago mi je što puk i dalje hodočasti u ovu župu na Veliku Gospu. Vjerujem da će taj osjećaj poštovanja i ljubavi prema majci Božjoj ne samo u onim ljudima koji su rodom odavde nego koji su i iz susjdnih karajeva, kaže vlč. Dino Rupčić. Na proslavu Velike Gospe i ove godine iz Zagreba u svoj rodni kraj, kojeg je napustila još 1951., došla je Jelena Frković, rođena Dujmović. -Još sam bila mala kad sam otišla, a sad sam velika i stara. Uvijek me vežu lijepe uspomene ali nemam više nikoga ovdje. Svi su umrli pa smo svojima došli na groblje da ih posjetimo i do druge godine, kaže Jelena. Ana Bujanović je na Zavalje također došla iz Zagreba u posjetu rodnom kraju svoga oca i bake. -Svake godine dolazim na Zavalje i za mene je Velika Gospa, veliki blagdan. Dođe ovdje i mnogo mladih i neka ih dolazi što više da se ovaj kraj nikad ne zaboravi, kaže Ana Bujanović. Svečanost su nakon svečane mise svojim nastupom uveličali članovi Izvorne grupe „Lička Plješivica“ iz Zagreba na čelu s predsjednikom Martinom Hećimovićem, porijeklom sa Zavalja.

Samir TULIĆ/reprezent.ba

Related posts