U USK glasanje protiče mirno i bez incidenata

U Unsko-sanskom kantonu za sedam načelnika i jednog gradonačelnika od prijavljenih 29 kandidata i za 227 vijećnićkih mjesta u sedam općinskih i jednom gradskom vijeću od prijavljenih više od dvije hiljade kandidata moći će glasati 251 hiljada i 247 građana. U odnosu na prošle izbore povećano je biračko tijelo za 12 hiljada i 315 birača. I to – najviše u Cazinu za 3.111, pa Bihaću za 2.507, u Velikoj Kladuši 2.340, Sanskom Mostu 1.427 i najmanje u Bosanskom Petrovcu – za 26. I na ovim je izborima zabilježen najveći broj političkih subjekata, stranaka i kandidata. Sve pripreme su obavljene i jutros u 7 sati birališta su otvorena. U izbornoj jedinici Bihać, koja ima 90 biračkih mjesta, četiri nisu otvorena na vrijeme. Razlozi su, kako smo saznali, bili tehničke prirode.

Dobra organizacija na svakom od 351 biračkog mjesta na 259 lokacija u osam općina Unsko-sanskog kantona, tolerantna atmosfera, rješavanje određenih problema u hodu oko biračkih spiskova, mobilnih timova, biračkih odbora – karakteristika su početka izbornog dana u Unsko-sanskom kantonu. Gotovo sva biračka mjesta su otvorena i počela rad na vrijeme. Zabilježeno je kašnjenje na nekoliko, uglavnom iz tehničkih razloga. U Cazinu, Ključu, Sanskom Mostu i Velikoj Kladuši, pet biračkih mjesta je otvoreno sa nekoliko minuta kašnjenja zbog procedure prebrojavanja glasačkih listića. U Velikoj Kladuši i Bihaću po jedno biračko mjesto nije otvoreno na vrijeme zbog stranačkih plakata koje su bile u blizini biračkog mjesta. Međutim, kako smo saznali, smetnje su otklonjene i glasanje na tim mjestima biće produženo onoliko vremena, koliko je ukupno bilo kašnjenje.

Sva biračka mjesta u Kantonu osiguravaju pripadnici policije, proces glasanja se odvija mirno, bez incidenata, a osiguran je i cjelodnevni rad Odjeljenja za lična dokumenta Ministarstva unutrašnjih poslova. Policija prati proces i poduzima sve mjere i radnje, kako bi današnji izbori protekli bez problema. Izbore prati i više od osam stotina posmatrača političkih stranaka, nevladinih i međunarodnih organizacija.

rtvusk.ba

Related posts