U susret Festivalu omladinskog aktivizma u Ključu

Danas smo razgovarali sa predstavnicima Vijeća mladih općine Ključ, a povod je Festival omladinskog aktivizma koji će biti organiziran ovoga ljeta na lokalnoj plaži Alina Luka. Prošlogodišnji festival je bio organiziran u cilju umrežavanja mladih i omladinskih organizacije te planiranja zajedničkih aktivnosti. Ove godine mladi u Ključu će se baviti temom odlaska mladih, odnosno kako nam rekoše aktivisti VMK „Radit ćemo na temi odlaska mladih, tj razlozima odlaska mladih iz BiH kao i prilikama koje mladi imaju i trebaju iskoristiti prije nego odluče da odu!“

„Svjesni smo da mladi ne vide budućnost u BiH, a naračito ne u Ključu i sličnim malim gradovima. Takođe, svjesni smo da mladi ne koriste sve prilike koje im se pružaju. Veoma rijetko smo u prilici da čujemo priče mladih uspješnih ljudi. Upravo na ovom festivalu ćemo razgovarati o razlozima odlaska, prilikama koje mladi imaju u svojim lokalnim zajednicama, ali i čuti pozitivne priče mladih ljudi.“ rekla nam je Jasmina Banjalučkić, predsjednica VMK.

Vijeće mladih Ključ kroz svoje aktivnosti pokušava animirati mlade na aktivizam. Kako kažu u VMK „Ne volimo slušati kako mladi kukaju i ne poduzimaju ništa. Kukanje je dozvoljeno samo onda kada pokušate nešto pa to nešto ne ide, ali ni tada previše“ rekao nam je Armin Ćehić, koordinator festivala.

Pored zanimljivih radionica u dnevnom programu Festivala organizatori će se potruditi da na najbolji način promovišu ljepote Ključa. U tom smisluposljednji dan festivala planirali su posjetu Starom gradu ali i kupanje i roštilj na plaži. Dakle, prava ljetna idila je veoma dobro isplanirana.

Tema kojom se festival bavi i nije najidealnija, ali upravo iz tih razloga organizatori žele pokazati i promovisati pozitivne priče mladih ljudi koji su uspjeli ostvariti svoje ciljeve i u Bosni i Hercegovini.

Uz dobro raspoloženje i euforiju pred festival organizatori ne obećavaju, ali kažu potrudit će se isto to prenijeti i na učesnike ovogodišnjeg festivala.

„Aktivizma mladima daje mogućnost da lakše ostvare svoje ciljeve. Evo, na našem kampu će učesnici imati priliku upoznati mnogo mladih koji su aktivni, rade, ne žale se i nadamo se samim tim otići kući sa dodatnom motivacijom i dobrim iskustvom za dalje djelovanje.“ kazao nam je Amir Hajdarović, organizator i aktivista VMK.

Festival omladinskog aktivizma bit će održan od 29-31.07.2016., a donator ovogodišnjeg festivala je Fondacija Schuler Helfen Leben (SHL) BiH.

Related posts