U Španiji “pao” bosanski klan: Žene i djecu tjerali na krađe i džeparenje

U zajedničkoj akciji španske policije i Europola uhapšeno je 16 osoba, pripadnika takozvanog bosanskog klana, koji se sumnjiče za trgovinu i iskorištavanje mladih žena, od kojih su mnoge maloljetne, a koje su korištene za pljačkanje turista u metroima.

Članovi grupe sumnjiče se i da su neke od žrtava prodavali drugim lopovskim klanovima iz Španije, Italije i Francuske za iznos od oko 5.000 eura.

Policija je u pretresima pronašla devet maloljetnika u užasnim higijenskim uslovima, prenose španski mediji.

Organizacija, okupljena oko različitih porodica u grupi, mlade je iz BiH, nakon instruiranja kako da kradu, prebacivala u Španiju, odakle su raspoređivani u turistička mjesta u španskim i italijanskim gradovima, kao i na jugu Francuske.

Muški članovi grupe bavili su se uglavnom pljačkama automobila i kampera, saopćeno je iz policije, dok su žene bile zadužene za kontrolu i koordinaciju krađa. Mlađi članovi krali su u metroima, te drugim sredstvima javnog prijevoza, kao i na turističkim lokacijama u Barceloni.

Uloge članova bile su jasno podijeljene: jedni bi blokirali ulaz u metro, drugo dvoje bi džeparili , a plijen se odmah predavao ženskom članu klana, koji bi ga kasnije predavao vođi mreže.

Agenti su tokom akcije oduzeli dva vozila, krivotvorene dokumente, kao i 5.000 eura u gotovini, te različitu računarsku opremu.

Faktor.ba

Related posts