U Sarajevu se za Novu godinu očekuje 80.000 noćenja

Tokom novogodišnjih praznika u Sarajevu će biti ostvareno 80.000 noćenja, čime je Turistička zajednica Kantona Sarajevo izuzetno zadovoljna. Prvi turisti u glavni grad Bosne i Hercegovine stići će već danas.

Glasnogovornica Turističke zajednice KS Asja Hadžiefendić-Mešić za Klix.ba je kazala da su izuzetno zadovoljni ovogodišnjim aranžmanima i brojem turista koje očekuju.

Međutim, naglašava kako je zabilježen zastoj u bookingu koji je očekivan, s obzirom na sva prethodna dešavanja.

“Sreća u cijeloj priči je da nismo dobili nijedan upit kada je bio na snazi sistem saobraćaja par-nepar, jer bismo na taj način vjerovatno veliki broj turista odbili. Prvi upiti su stigli nakon ukidanja sistema, tako da smo dio turista koji žele doći ‘spasili’. Činjenica je da je booking stao u subotu s informacijama o zagađenosti zraka. Već danas počinju pristizati prvi turisti, a prva veća grupa se očekuje sutra, a to se odnosi na na tri noćenja. Veliki hoteli su uglavnom popunjeni i riječ je o ozbiljnoj saradnji s turističkim agencijama”, kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Dodala je da nakon svih dešavanja tokom ove godine, još uvijek nije jasno koliko će turista biti na Trgu Bosne i Hercegovine za doček Nove godine gdje će zvijezda večeri biti Dino Merlin.

“Podaci su nam još uvijek na nivou petka i booking nije profunkciorao. U ponedjeljak ujutro je Sarajevo bilo vijest u regionu o zagađenosti zraka, a sada se niko ne trudi poslati drugačiju sliku, odnosno da je Sarajevo konačno prodisalo i da je spremno za dolazak turista”, kazala je glasnogovornica sarajevske Turističke zajednica.

Na Trgu Bosne i Hercegovine se prema ranijim izjavama organizotora dočeka Nove godine očekuje veliki broj gostiju. Policija će poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kada je riječ o fizičkom, operativnom i saobraćajnom osiguranju.

klix.ba

Related posts