U RS više penzionera od radnika, FBiH bolja u novom upošljavanju

Naredni mogući termin sjednice Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na kojoj bi se razmatralo odobrenje kreditnog aranžmana za BiH u iznosu od 1,075 milijardi KM tek je izvjestan u septembru, saznaje “Avaz”. No, o zakazivanju sjednice ovisit će potpisivanje Pisma namjere prema MMF-u, odnosno deblokada evropskog puta BiH, s obzirom na to da je paket evropskih integracija usko povezan s međunarodnom finansijskom podrškom za našu državu.

Deset uvjeta

To je istaknuto i prekjučer, kada je MMF saopćio da zbog ove situacije do daljnjeg odgađa odobravanje kreditnog aranžmana za našu državu. Kako smo objavili, zvaničnici RS blokirali su ispunjavanje desetak važnih uvjeta koje od nas traže EU i međunarodne finansijske institucije, te su time za entitet koji predstavljaju zatvorili egzistencijalno važnu finansijsku injekciju od MMF-a.

Da je to tako, jučer je potvrdio i predsjednik NDP-a Dragan Čavić, kazavši da RS ovisi o kreditu MMF-a, bez kojeg neće moći održati likvidnost budžeta.

Naš list istražio je vitalne socioekonomske parametre u oba entiteta, a njihove vrijednosti upravo govore o tome da je RS u dosta lošijem položaju od FBiH te da joj je aranžman s Fondom u finansijskom smislu daleko potrebniji.

Najočitije razlike, prema zvaničnim podacima iz penzijskih fondova, očituju u iznosima penzija. Tako posljednja utvrđena minimalna penzija u RS iznosi 174 KM, a u FBiH 326 KM. Prosječna penzija u RS iznosi 342 KM, a u FBiH 425 KM.

578107ed-db4c-4aaf-b2cc-7e910a0a0a64-grafika

Oba entiteta ne mogu se nimalo pohvaliti omjerom zaposlenih i penzionera, s tim da je on u RS alarmantan. Tako u RS, prema posljednjim izračunima, na jednog penzionera ide 0,95 zaposlenih, što znači da je broj penzionera veći od broja zaposlenih u manjem bh. entitetu. To je definitivan pokazatelj o tome da je ekonomija u RS na izdisaju. Kada je riječ o FBiH, na jednog penzionera dolazi 1,13 zaposlenih.

I kod rasta broja zaposlenih uočljivo je da je FBiH drastično ispred RS. Krajem maja, naime, nezaposlenost u Federaciji smanjena je za 4.548 osoba ili 1,2 posto u odnosu na prethodni mjeseci, dok je u RS s evidencija nezaposlenih brisano 548 osoba li 0,41 posto.

Evidencije zaposlenih

U FBiH su u prva četiri mjeseca ove godine s evidencije nezaposlenih zbog zaposlenja brisane čak 31.804 osobe. Kada je riječ o stopi ekonomskog rasta, predviđa se da će do kraja godine u FBiH ona biti 3,2 posto, a u RS 2,5 posto.
Ko se više zaduživao na domaćem tržištu kapitala

Republika Srpska u proteklom periodu znatno se više zaduživala na domaćem tržištu kapitala nego FBiH. Maksimalna kamata koju je FBiH plaćala na emitirane obveznice bila je 3,9 posto, dok je RS ova zaduženja plaćala po kamati od 4,7 posto.

Related posts