U prostorije Đačkog doma useljeno već 200 migranata

BIHAĆ – U renovirane prostorije Đačkog doma u bihaćkom naselju Borići useljeno je već 200 migranata, a radi se o roditeljima s djecom koji su dosad boravili u privatnom smještaju.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) su istakli kako će oni boraviti na drugom i trećem spratu objekta, koji su u međuvremenu u potpunosti renovirani. Predviđeno je da u Đačkom domu bude smješteno ukupno 430 migranata iz tzv. ranjivih grupa, a kapaciteti će biti popunjeni kada se okonča renoviranje prvog sprata i prizemlja objekta.

U proteklih mjesec dana unutrašnjost nekada ruševne i neuslovne zgrade potpuno je promijenjena i pretvorena u prostor za ugodan kolektivni život.

Zgrada ipak još nije priključena na elektromrežu, već se strujom snabdijeva pomoću agregata, a prostorije zagrijavaju električnim grijalicama. Migranti će boraviti u prostorijama u kojima se nalaze kreveti na sprat, a za potrebe djece adaptirana je velika igraonica. Hraniće se u zajedničkoj menzi s kuhinjom, a brigu o pripremi i distribuciji obroka vodiće Crveni krst grada Bihaća.

Related posts