U mir, susjede Milanoviću ili Peace brother, peace…

Predizborna je kampanja u Republici Hrvatskoj, ulozi su veliki, a kada je to tako, kampanju u pravilu prate više neprimjerene, nego primjerene izjave onih koji se bore za pobjedu na izborima. Kako kampanju vode susjedi u Hrvatskoj, nas u  BiH se ne bi trebalo ticati, sve do momenta kada se izborna utrka namjerno ili nenamjerno „presli k nama“. Tako je lider SDP-a Hrvatske Zoran Milanović, moguće nesvjestan da ga se snima, u razgovoru sa hrvatskim braniteljima iznio niz izjava koje se odnose na stanje u BiH.

Šta je Milanović rekao?

Čini se da je javnost u BiH najviše dotakla njegova izjava kako BiH nije država, nego „big shit“. Nastojeći biti pristojan, Milanović je eto, upotrijebio engleski  izraz za veliko sranje. Nadalje, pokušavajući se u izbornoj utrci dodvoriti hrvatskoj desnici, lider SDP-a i bivši hrvatski premijer Milanović, ide dalje i grublje. Možda nesvjestan da ga se snima, on se direktno upliće u pravosudne procese u BiH, tvrdi da se u ovoj državi nema s kime razgovarati, i u očitom napadu izbornog „ludila“, bavi se i mogućnošću otcjepljenja RS-a od BiH??!!. No, nije ova izjava javnost u BiH toliko uznemirila, koliko njegov sada već čuveni „big shit“. Dalje, neoprezni Milanović, decidno kaže i to „da ukoliko do toga dođe, „oni“, (nejasno ko su oni), neće dopustiti da Hrvati u BiH ostanu sa Bošnjacima. Ovaj njegov, zapravo najgrublji ispad, ostao je  gotovo neprimijećen.

Apsolutno je nebitno je li siroti Milanović „pogodio“ kakvo je stanje u državi BiH, za koju eto tvrdi da je nema te da će on podupirati njezin ulazak u EU. Građani države BiH itekako znaju kakvo je u njoj stanje. Njemu su svakako mnogo doprinijele aspiracije istočnih komšija i zapadnih susjeda prema BiH, koje nisu zamrle ni nakon posljednjeg krvavog rata. Ovo je svojim izjavama Milanović itekako potvrdio.

Milanović se u želji da se dodvori biračima Hrvatske, ne ustručava kritizirati ni Srbiju, a sada čak i svoje nespretne izjave dobacuje i na BiH. U jednome je pogodio, on ovdje zaista nema s kim razgovarati, to je već od ranije izjavljivao. No, nema Milanoviću evo ko ni odgovoriti sa političkog aspekta na njegove izjave. Svelo se sve na žučnu raspravu po društvenim mrežama je li on u pravu da je BiH big shit ili je trebao reći da smo triple big shit.

Zokiju nema ko da opsuje

Za sada be ha političari šute. Šute kao što uglavnom šute na sve napade na državu BiH. Možda im nije u interesu kazati Milanoviću da je BiH suverena, međunarodno priznata država, sa uređenjem kakvim – takvim, te da su upravo ovakvoj državi kumovali i pokojnici Tuđman i Milošević sa rahmetli Izetbegovićem, uz svesrdnu asistenciju međunarodne zajednice. Možda mu ne znaju uzvratiti i kazati da se drži svoje države i da ovdje nema rašta mutiti, ako već nije voljan bistriti. Možda mu se ustručavaju reći:  fuck off Zorane..Možda je u tome jedino Milanović i u pravu, on ovdje nema s kim na političkoj sceni razgovarati.  Pa ni politički se „posvađati“, trebao je dodati.

Da je Milanović rekao samo to  da je BiH država sa lošim političarima, ne bi ništa slagao. Da je rekao da je država BiH država koja treba pomoć susjeda i komšija na svom putu, bio bi slavljen kao prijatelj ove države, iz koje, kako je rekao, dolaze i njegovi livanjski korijeni. No, on se prilično „raspojasao“ u davanju mišljenja o jednoj suverenoj državi i to nimalo bezazlenih izjava. Doduše, nije ništa od rečenog izjavio službeno, bar ne onakvim rječnikom, ali je dovoljno kazao o tome šta nam misli. Zaboravio je pri tom mnogo važnih činjenica, jedna od njih je svakako ta i da bez mirne Bosne, nema ni mirnog komšiluka i susjedstva, pa bi makar zarad toga, mogao pripaziti dokle će ići u svojoj utrci za poziciju u hrvatskoj vlasti.  Njegovo mišljenje o državi BiH izrečeno onako kako je izrečeno, nebitno je. Čak je nebitno i koliko je i je li u pravu. On, Zoran Milanović, sa pozicije koju obavlja, koju je obavljao i na koju opet želi dospjeti u susjednoj državi Hrvatskoj, onako nije smio niti trebao govoriti. Sva suština je u tome da je Milanović prekoračio granice čak i lijepog ponašanja, kamoli političke korektnosti, posebice u izricanju stavova o susjednim državama. Na stranu čak i to koliko je zarovio u unutrašnje stvari jedne države. On nije smio sebi dati za pravo da onakvim rječnikom govori o državi BiH koja i čiji građani, to nisu od njega zaslužili. Ali, Milanoviću očito nema ko da odgovori.

Srpski političari nisu mu ostali dužni, uzvratili su mu na sve izrečeno o njima. Šutnja bošnjačkih lidera iritira mnogo više nego tlapnje Zorana Milanovića pred hrvatskim braniteljima od kojih očekuje podršku, koju unatoč velikoj želji, dobiti neće.

mojusk

 

 

Related posts