U Metkoviću pokopan Uzeir Srna

Na gradskom groblju u Metkoviću je danas sahranjen otac kapitena hrvatske nogometne reprezentacije Darija Srne. Posljednjem ispraćaju Uzeira Srne na vječnom počivalištu Sv. Ivana “Nepomuka” među brojnim prijateljima i rodbinom prisustvovali su visoki dužnosnici iz rodne mu Bosne i Hercegovine i domovine Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Na posljednji ispraćaj Uzeira Srne s njegovim sinom Darijom, u Metković je sa Evropskog prvenstva iz Pariza stigao i selektor hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić, zajedno s delegacijom Hrvatskog nogometnog saveza. Osim Čačića, u Metković su na posljednji ispraćaj stigli i član stručnog stožera Josip Joe Šimunić, nogometaš Dario Šimić, bivši selektor Igor Štimac, rukometaš Nikša Kaleb, te brojni prijatelji i velikani hrvatskog nogometa.

Turski nogometni savez poslao poruku Dariju Srni

Tonči Jerković je u ime porodice, supruge Milke, sinova Renata, Igora i Darija, nevjesta Mirele i Ivane i unuka, zahvalivši svima koji su došli na posljednji ispraćaj Uzeiru, naglasio njegovu predanost porodici i društvenom radu

“Vertikalno je živio u ovoj našoj dolini u koju je došao 1964. godine iz Čelika iz Zenice. Zavolio je NK Neretvu u Metkoviću, osnovao porodicu, vrijedno radio, odlazio u svijet, ponovo se vraćao. Radio u pekarstvu, vozio kruh, radio u polju, podizao porodicu i mlade dječake u nogometu, vodio i starije i uvijek bio pozitivan i susretljiv. Uzeir je jedna veliki čovjek ne zato što smo mi došli ovdje to pokazati, nego što je to istina. On je uvijek i svugdje ostavio pozitivan trag, volio je ljude i bio nesebičan. Divio sam mu se kad je dolazio iz Francuske i odlazio, kad je vozio kruh… Uzeira smo svi voljeli. Bio je i ostao čovjek i živjet će u našim srcima”, kazao je Jerković.

Bivši reprezentativan i bivši selektor hrvatske reprezentacije Igor Štimac, koji je osobno poznavao Uzeira Srnu vidno potresen je za Anadolu Agency (AA) kazao da je odlazak Uzeirov veliki gubitak za sve one koji su ga poznavali.

“Rastali smo se danas od jako dragog prijatelja i čovjeka kojeg je bilo divota poznavati, družiti se s njim i imati ga blizu. Zaista je danas jedan jako tužan dan u dolini Neretve i vidite da ovoliki broj ljudi koji je došao ovdje odati počast govori o tome koliki je on bio čovjek”, rekao je Štimac za AA.

Rukometaš Nikša Kaleb nije mogao pronaći riječi da izrazi tugu koju je osjećao.

“Šta se može reći u ovakvim trenucima. Neopisivo nam je žao s obzirom da smo ga poznavali. Bio nam je i susjed i zaista tražiti riječi je jako teško”, kazao je Kaleb.

Da je odlazak Uzira Srne veliki gubitak pored porodice i prijatelja veliki za lokalnu zajednicu rekao je za Anadolu Agency (AA) dugogodišnji sportski novinar Pero Jakić, koji je uvijek rado pisao životne korake Srnine.

Teška životna priča Uzeira Srne

“Na kraju sam novinarske karijere i ne mogu da ne napišem o odlasku velikog čovjeka i velikog sportaša koji je u sportskom duhu bodrio ne samo svoje sinove nego i mnogobrojne uspješne sportaše”, kazao je Jakić za Anadolu Agency (AA).

Posljednji ispraćaj Uzeira Srne će, kako je rekao, biti jedan od najtužnijih tekstova, jer je to čovjek koji je njegov rad puno puta inspirirao, ali i svojim djelima mnoge zadužio.

Related posts