U idućih sedam dana odluka o razrješenju glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) ima još sedam dana da donese odluku u vezi sa zahtjevom za razrješenje dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Ovim povodom danas su se oglasili iz VSTV-a.

-Povodom velikog interesovanja javnosti i velikog broja upita medija vezano za status disciplinskog predmeta protiv glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da obavijesti javnost o sljedećem: Povodom zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je u zasjedanju te će svoju odluku donijeti u okviru rokova određenih Poslovnikom VSTV-a BiH. Spomenuti predmet se smatra prioritetnim, a javnost će biti pravovremeno obaviještena o odluci Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH, naveli su iz VSTV-a.

Disciplinski tužilac je jučer zatražio suspenziju glavnog tužioca Salihovića zbog niza prekršaja, a koji uključuju njegovo propuštanje da zatraži izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te miješanje u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH, te da je ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva, piše Birn.

-Pritužba o povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH je registrovana po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih navoda, 8. augusta, a nakon provedene istrage disciplinski tužilac je utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je tuženi izvršio disciplinske prekršaje, stoji u saopćenju VSTV-a.

Tužilac Salihović je odbacio sve navode disciplinskog tužioca i smatra da je sve montirano. Kao razlog za prijavu, Salihović je naveo istragu koju je otvorio protiv Milorada Dodika, i što je on “dobio poziv da se prvi put u historiji javi u Tužilaštvo BiH”.

-Dodik je u nedjelju jasno rekao da stoji iza referenduma. Prije toga nije moglo, predmet je otvoren prije 20 dana i mi to radimo, kazao je Salihović u saopćenju koje je poslalo Tužilaštvo BiH.

Referendum je održan 25. septembra na području Republike Srpske (RS) nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da se 9. januar ne može proslavljati kao praznik tog entiteta.

Salihović negira i da je kočio pojedine istrage protiv visokih dužnosnika, posebno onih iz RS-a.

-U slučaju ‘Bobar banke’ u srijedu će biti podignuta optužnica, čekali smo određene podatke iz Hrvatske putem instituta međunarodne pravne pomoći. Što se tiče ‘Pavlović banke’, i tu čekamo jer imamo pet međunarodnih pomoći, od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) do Srbije. Čekamo da dođu odgovori da bismo nastavili raditi, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Kada su u pitanju drugi predmeti, poput slučajeva “Špirić” (kako je Nikola Špirić kupio stan u Beču) i “Zlato” (optužbe da je Milorad Dodik u Rusiji podmićen kilogramom zlata), glavni tužilac je napomenuo da su to “potpuno netačne stvari”.

Disciplinski tužilac je zatražio da postupak pred prvostepenom disciplinskom komisijom bude zatvoren za javnost, što za Salihovića predstavlja još jedan pokazatelj da se radi o “konstrukcijama i zloupotrebama”. Prvostepena disciplinska komisija će odlučiti da li će postupak biti zatvoren za javnost.

(Faktor.ba)

Related posts