U dvije dopunske škole u Minhenu počinje nastava na bosanskom jeziku

Nakon više od dvije godine aktivnosti Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Stuttgartu, u petak, 13. januara 2017. godine počet će izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku u dvije škole u Minhenu, glavnom gradu njemačke pokrajine Bavarske.

Nastava će se izvoditi u njemačkim školama na Schwabingu (Simmernstr. 2) i u Laimu (Margarethe-Danzi-Str. 17), po planu, programu i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova BiH, svakog petka od 14 do 17 sati, za djecu građana BiH od prvog do devetog razreda.

“Sretni smo što će od sutra i djeca građana BiH u Minhenu i okolini imati priliku da pohađaju dopunsku nastavu na našem maternjem – bosanskom jeziku i što tako postajemo dio projekta ‘Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti’ koje već devet godina uspješno vodi i koordinira Savez dopunskih škola BiH u saradnji sa DKP-om BiH u Njemačkoj. Dopunske škole BiH su posljednji bedem u borbi protiv asimilacije u strana društva, posebno mladih i djece. Bez očuvanja svog jezika, njegovanja svoje kulture i običaja gubi se i veza sa domovinom, a to ne smijemo dozvoliti. U prva dva odjeljenja koje otvaramo u Minhenu već je upisano više od 40 djevojčica i dječaka. Taj broj će, sigurni smo, biti mnogo veći jer u Minhenu i okolini živi više od 25.000 građana iz BiH ili porijeklom iz BiH. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u aktivnostima da i u Minhenu zaživi dopunsko obrazovanje na bosanskom jeziku kao i na pomoći i saradnji uposlenih u Generalnom konzulatu BiH u Minhenu”, kazali su Ismet Hasanović i Husein Ismailović, koordinatori dopunskih škola BiH u Minhenu.

Povodom sutrašnjeg početka izvođenja dopunske nastave na bosanskom jeziku u Minhenu, danas će se u prostorijama Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u ovom gradu održati sastanak koordinatora, nastavnika i aktivista BiH u Bavarskoj i članova rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH. Osim roditelja i djece sutrašnjem svečanom početku rada dopunskih škola BiH u Minhenu prisustvovat će i predstavnici Generalnog konzulata BiH u Minhenu na čelu sa generalnom konzulicom BiH Ruzmirom Tihić-Kadrić, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH i bivši generalni konzul BiH u Štutgartu Haris Halilović, kao i rektori njemačkih škola u kojima će se izvoditi dopunska nastava. – piše klix.ba

Related posts