U ćeliji poznatog narko-bosa tražili eksploziv, a otkrili luksuzni trosobni stan

Brazilac Jarvis Chimenes Pavão od 2009. godine služi zatvorsku kaznu zbog dilanja droge i pranja novca u zatvoru Takumbu u Paragvaju. Poznati narko-bos je svoju ćeliju pretvorio u luksuzni trosobni stan na kome bi mu mnogi pozavidjeli.

Dok se drugi zatvorenici gužvaju u ćelijama i neki spavaju na podu u ovom pretrpanom zatvoru, narko-bos ima tri sobe, kupatilo, kuhinju, biblioteku pa i sobu za sastanke sa velikim konferencijskim stolom.

Pavão je u ćeliji uživao u velikom broju DVD filmova koje je gledao na TV-u sa plazma ekranom, među kojima je i kolekcija filmova i serija o Pablu Eskobaru.

Njegova VIP ćelija je opremljena popločanim zidovima i udobnim nameštajem sa king-sajz krevetom i trosjedom, a ima i klima uređaj.

Sada je, međutim, njegovom luksuznom zatvorskom životu došao kraj, jer je policija otkrila šta sve ima.

Iako je Pavão trebalo da izađe iz zatvora 2017. godine, policija vjeruje da je želio da pobjegne, jer ga čeka moguće izručenje i suđenje u Brazilu po drugim tačkama optužnice.

Policija je posumnjala da Pavão planira da raznese eksplozivom dio ćelije i tako pobjegne.

Nakon otkrića njegove ćelije, prebačen je u dobro čuvanu ćeliju u drugoj ustanovi.

Njegov advokat Laura Akasuso je rekla da je to što je Pavão mogao sebi to da priušti, dokaz koliko duboko seže korupcija u zatvorskom sistemu Paragvaja.

– Nekoliko ministara pravde i nekoliko direktora zatvora je od Pavãoa uzimalo mito – rekla je ona.

Akasuso je izjavila da je njen klijent davao novac zatvorskim direktorima da grade i renoviraju toalete za čuvare, zatvorsku biblioteku, pa i za kuharske plate. Također je zatvor opremio fudbalskim terenom i crkvom, a i druge zatvorenike je plaćao da mu budu tjelohranitelji.

Po ovom otkriću, ministarka pravde Paragvaja Karla Basigalupo je smjenjena, a njen nasljednik Ever Martines je obećao da će uništiti ćeliju.

Brojni zatvorenici u Takumbi nisu sretni zbog odlaska Pavãoa, za kojeg kažu da je bio “najvoljeniji čovjek u zatvoru”.

– Ne znamo šta će biti sa nama bez njega – rekao je jedan osuđenik.

Related posts