U Bihaću pronađena izuzetno opasna aviobomba teška 250 kg

U naselju Privilica u predgrađu Bihaća danas je pronađena aviobomba MK 82 teška 250 kilograma. Riječ je o izuzetno opasnoj bombi, snažne i jake detonacije sa 100 kg eksploziva.

Kako nam je kazao Fahrudin Solak iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), bomba je pronađena u predgrađu Bihaća prilikom izvođenja građevinskih radova na prokopu kanala za određene instalacija.

“Aviobomba je američke je proizvodnje, a moguće da je proizvedena ‘60-ih godina te da se i danas koristi u avijaciji. Najvjerovatnije je bila u vlasništvu JNA i postavljena je kako bi se aktivirala s daljinskim upravljačem tokom rata jer su tu bile linije razgraničenja”, kazao je Solak.

Danas je urađeno iskopavanje i utvrđivanje njene opasnosti, a kako ja naveo Solak, u njoj je pronađeno 100 kilograma ekploziva te je izuzetno opasna sa snažnom i jakom detonacijom.

Nakon što se izvrše sve pripremne aktivnosti, pripadnici FUCZ iz Sarajeva i Bihaća će pristupiti uništavanja aviobombe. Ljudi iz okolnih kuća će biti izmješteni prilikom ovih aktivnosti.

Klix.ba

Related posts