Tužilaštvo USK podiglo optužnicu protiv dvije osobe zbog preprodaje električne energije

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je danas optužnicu protiv Osmana Perviza i Samira Beganovića iz Cazina zbog krivičnog djela neovlaštene trgovine električnom energijom.

“Optužene se tereti da su račune koje im je Elektrodistribucija ispostavljala uvećavali svojim korisnicima, odnosno privrednim društvima koja nisu imala svoje mjerno mjesto. Dakle, oni su primali jedan zbirni račun za električnu energiju koji su dijelili privrednim društvima, s tim da su te račune uvećavali”, kazala je za Klix.ba Jasmina Husić, glasnogovornica Tužilaštva USK.

Prvooptuženog Osmana Perviza sumnjiči se da je kao direktor društva “TKA” d.o.o iz Cazina od 2000. do 2007. godine prodavao električnu energiju, iako je znao i bio svjestan da nema ovlast za takve radnje.

Naime, Perviz je u ime “TKA” d.o.o. Cazin sa mjernog mjesta ovog društva od distributivnog sistema električne energije JP Elektroprivreda BIH d.d. uvećavao iznose za račune električne energije i ispostavljao fakture na ime isporuke električne energije za skoro 40 privrednih društava iz Cazina, Bihaća i Velike Kladuše, čime je pribavio korist “TKA” d.o.o. Cazin u iznosu od 585.962,94 KM koje je potom koristio za tekuće poslovanje društva.

Drugooptuženog Samira Beganovića tereti se da je od kraja 2007. do početka 2009. godine, kao direktor društva “TKA” d.o.o iz Cazina, iako je znao i bio svjestan da nema ovlast za trgovinu električnom energijom, kao ni društvo koje je predstavljao, uvećavao iznose za račune električne energije i ispostavljao fakture na ime isporuke električne energije za blizu 20 privrednih društava iz Cazina, Bihaća i Velike Kladuše, čime je pribavio korist “TKA” d.o.o. Cazinu iznosu od 287.743,17 KM koje je potom koristio za tekuće poslovanje društva.

Optužnicu protiv Perviza i Beganovića potvrdio je Općinski sud u Cazinu.

/klix.ba

Related posts