Turski terorista uhapšen u Hrvatskoj

Međunarodni terorista, 52-godišnji Murat Catulay kojeg Turska traži zbog niza terorističkih akcija počinjenih na njenom tlu uhapšen je tokom porodičnog odmora u Kostanju kod Omiša.

Catulay, koji inače živi u Njemačkoj u Kostanje je došao na odmor u subotu popodne, a hrvatska policija ga je uhapsila nakon nepuna tri dana odmora koje je proveo sa suprugom i troje djece, piše Slobodna Dalmacija.

“Došao je u nekom Mercedesu terencu, nalik na ona pogrebna vozila. Nije puno hodao po mjestu, osim što je odlazio kupiti hranu u trgovinu Studenac. S njim je dva puta bila i žena”, kazala je jedna mještanka.

Turčin je, inače, iznajmio kuću s bazenom, a kuća za odmor ima četiri zvjezdice.

Prema podacima koje je ŽDO Split dobio na temelju međunarodne Interpolove potjernice raspisane za danas 52-godišnjim državljaninom Turske Muratom Catulayem, njega Turska traži zbog učešća u više terorističkih napada u raznim dijelovima Turske u razdoblju od 1989. do 2001. godine.

Sumnjiče ga da je bio pripadnik, odnosno aktivista terorističke organizacije TIKKO, koja je u svojim napadima ubijala kako civile, tako i vojnike i policajce. Interpol je za njim raspisao potjernicu prije pet godina, a neko je vrijeme Murat živio u Njemačkoj.

Inače, TIKKO je skraćenica za vojno krilo ultraljevičarske Komunističke partije Turske/ Marksističko-lenjinističke (TKP/ML), nazvano Oslobodilačka vojska radnika i seljaka Turske.

Partija koja podupire marksističko-lenjinističku i maoističku ideologiju osnovana je 1972. godine u ruralnim dijelovima provincije Tunceli. Od 2007. godine, prema podacima turskih sigurnosnih službi, organizacija je proglašena jednom od 12 aktivnih terorističkih organizacija u Turskoj.

Nakon što mu bude određen ekstradicijski pritvor i nakon što najvjerovatnije bude izručen Turskoj, s kojom Hrvatska ima ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći, Muratu će se suditi u Turskoj gdje mu prijeti kazna doživotnog zatvora.

Related posts