Turski “raj na zemlji“: Zašto milioni turista biraju baš antalijsku regiju

Tursku godišnje posjeti više od 30 miliona turista, a ogroman broj njih upravo dolazi na odmor u neki od gradova na najljepšem dijelu Sredozemlja.

Legenda kaže da je kralj Atalos Drugi prije 2.000 godina svoje sluge poslao na četiri kraja svijeta da mu pronađu raj na zemlji. Onog koji je došao na područje današnje antalijske regije u Turskoj poslužila je sreća. Ugledao je tirkizno more, prostrano područje, a oduševljeni kralj odlučio je da sagradi grad u podnožju planine Taurus, čiji visoki vrhovi svojom ljepotom oduzimaju dah već na prvi pogled, u šta ćete se i sami uvjeriti ako odlučite odmor provesti na turskoj rivijeri.turska-03

Trideset miliona turista

Tursku godišnje posjeti više od 30 miliona turista, a ogroman broj njih upravo dolazi na odmor u neki od gradova na najljepšem dijelu Sredozemlja. Alanja, Belek, Kemer, Side ili neko drugo mjesto, izbor je vaš, a za vrhunski ugođaj i uslugu zaduženi su hotelijeri, turistički vodiči, kao i lokalno stanovništvo u ovim gradovima, gdje je sve podrđeno gostima.

Da sigurnosna situacija u Turskoj nije ni na koji način ugrozila sigurnost turista, svjedoči i činjenica da su brojni gosti iz BiH odbili da se vrate ranije s ljetovanja, jer im je sigurnost zagarantirana i mogu nesmetano uživati u čarima vrhunskih hotela, toplog mora, prelijepo uređenih plaža i vrhunske trpeze, koju za njih pripremaju najbolji kuhari.turska-01

Za turiste iz BiH agencija „Fibula“ od maja organizira čarter-let od Sarajeva do Antalije, svakog petka i ponedjeljka, a cijene aranžmana kreću se od 399 do 5.000 KM po osobi. U prosjeku, četveročlana porodica će za sedam dana u hotelu sa pet zvjezdica, s vrhunskom uslugom i hranom, platiti 2.000 KM. Bitno je spomenuti da su u cijenu uračunate aerodromske i druge takse, prijevoz na sve destinacije koje odaberete u sklopu svog aranžmana te da je smještaj na bazi „all inclusive“. Ukoliko se odlučite za takav smještaj, onda vam dodatno neće trebati niti jedna marka, u šta smo se i sami uvjerili.

Cijene su ove godine pristupačnije nego inače, pa je to dodatni razlog da u ovoj turističkoj sezoni posjetite antalijsku rivijeru. U zavisnosti od toga s kim ste odlučili otići na najljepše ljetovanje u životu, što vam i iz „Fibule“ garantiraju, u skladu s tim i birajte hotel. Jer, ukoliko idete kao porodica, nude vam se vrhunski hoteli sa zabavnim parkovima za djecu, parovima se također nude specijalizirani hoteli za njih, a ako pak idete s prijateljima, mnogi hoteli vam nude vrhunsku zabavu upravo u skladu s vašim željama.

Stotinu hotela godišnje

Morska obala ove regije prostire se na gotovo 650 kilometara uglavnom pješčanih plaža, a luksuzni hoteli nalaze se tek nekoliko metara od mora. Svaki od hotela ima i predivno uređene bazene koji se, u većini slučajeva, nalaze tik uz prozore vaših soba. risusparasails55389089

Osim turista iz Rusije, kojih je doduše ove godine nešto manje, zbog čega su i cijene povoljnije, turski „raj na zemlji“ posjećuje i veliki broj turista iz Njemačke, Poljske, Austrije i drugih evropskih zemalja. Ugostitelji ove godine posebno očekuju veliki broj gotiju iz Irana. Da je Antalija izuzetno atraktivna destinacija, svjedoči i podatak da se godišnje u ovoj regiji otvori i do sto hotela. Agencija „Fibula“ radi sa više od 800 hotela, a kako kažu, oko 60 posto turista koji su putovali s njima u antalijsku regiju vraćaju se tamo i sljedeće godine.

„Dragulj u kruni“ turskog turizma, ali i turizma uopće, u koji vas vodi „Fibula“, ponudit će vam povoljna mjesta za šoping, vrhunske zabave u večernjim satima poput performansa Anadolska vatra, vrhunski uređene plaže, kao i druge sadržaje koji ljetovanje na turskom Sredozemlju čine nezaboravnim.

(Faktor.ba)

Related posts