Turska se oprašta od stradalih u pokušaju državnog udara

Policajac Hasan Gulen, student Mustafa Direkli, profesor Ilhan Varank samo su neka od imena od onih kojih su poginuli u pokušaju državnog udara koji je izvela grupa vojnika odana terorističkoj organizaciji FETO⁄PDY u petak u Turskoj.

Policajac Hasan Gulhan (46) poginuo je u sukobu sa pučistima do kojeg je došlo u Ankari. On je ukopan danas u rodnom Cankiriju. Porodica i bliski prijatelji su preuzeli tabut s tijelom.

Šef policije Cengiz Ozturk u Cankiriju u obraćanju na komemoraciji govorio je o hrabrosti poginulog policajca. Gulhan je bio pripadnik odjela za borbu protiv terorizma. Ozturk je kazao kako je bol nemjerljiva, ali i poručio da ni prokletstvo terozima ni paralelne strukture ne mogu razjediniti zemlju.

Dženazi su, pored porodice i prijatelja, prisustvovale i radne kolege, kao i brojni državni zvaničnici.

Policajac Gulhan je ukopan pored svog brata koji je život izgubio u Malatyi, gradu u centralnom dijelu Turske, poručnika Yilmaza Gulhana.

Mustafa Direkli (20) je student koji je poginuo u sukobima sa pučistima u Istabulu. Njegovo tijelo dovezeno je u Sanliurfu, grad na jugu Turske. Bol porodice i prijatelja, kao i njihove suze kada su vidjeli tabut u kojem se nalazi tijelo, bio je nemjerljiv.

Guverner Sanliurfe Gungor Azim Tuna je poručio kako će Mustafa Direkli nastaviti živjeti u srcima, ne samo porodice i prijatelja već i njegovih sugrađana. Direkli je bio student druge godine na privatnom fakultetu u Istanbulu, a upucan je u blizini aerodroma “Sabiha Gokcen”.

U pokušaju državnog udara u Turskoj poginuo je i profesor Ilhan Varank (45), brat savjetnika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Mustafe Varanka. Za njega je organizirana komemoracija u kampusu Univerziteta “Yildiz Teknik” (YTU), u Istanbulu, na kojem je predavao. Na komemoraciji je govorio rektor Univerziteta Ismail Yuksek, koji je istakao kako je njihov prosvjetni radnik Varank ubijen tokom užasnog događaja.

– Teško je razumjeti pogibiju naučnika koji se našao između pučista i policije – naglasio je Yuksek.

Varank je završio master i doktorski studij za informacijske tehnologije (IT) na državnom univerzitetu Ohio u SAD-u.

Varank je bio među građanima okupljenim ispred zgrade gradske uprave u Istanbulu, koji su željeli izraziti nezadovoljstvo izazvano pokušajem državnog udara. Profesor

Varank je bio oženjen i otac dvoje djece.

U Erzurumu i mnogim drugim gradovima širom Turske građani okupljeni na trgovima klanjali dženaze u odsustvu za poginule u pokušaju državnog udara u petak navečer.

Related posts