Turska: Najmanje 90 mrtvih u pokušaju državnog udara, vojska pod vladinom kontrolom

Nakon pokušaja državnog udara kojeg je u noći sa petka na subotu pokušao izvesti dio vojske Republike Turske, snage lojalne aktuelnoj vlasti uspjele su vratiti kontrolu u najvećim gradovima.

Komandant turskih oružanih snaga Halusi Akar spašen je nakon što je tokom pokušaja vojnog udara držan kao talac, izjavio je danas neimenovani višerangirani turski zvaničnik.

Prema pisanju turskih medija, broj mrtvih u sinoćnjem pokušaju državnog udara narastao je na 90.

Broj uhapšenih pripadnika pobunjene frakcije turske vojske veći od 1.500.

Na ulicama Ankare i Istanbula još uvijek traju sukobi dijela vojske koji je pokušao izvesti državni udar i policije, prenose svjetski mediji.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se naciji putem televizije nakon pokušaja vojnog državnog udara. On je izjavio kako je “sve gotovo” i da će odgovorni žestoko platiti za pokušaj rušenja legitimno izabrane vlasti.

Jutros oko pet sati preokret je postao vidljiv nakon uspjeha snaga odanih aktuelnoj vlasti, a posebno nakon masovne predaje vojnika koji su cijelu noć blokirali jedan od istanbulskih mostova.

Ranije je u sukobu pobunjene vojske i policije te civilia ubijeno najmanje 60 osoba koji su izašli na ulice Ankare kako bi podržali vlast Recepa Tayyipa Erdogana. Sukobi su se uglavnom odvijali oko zgrade Parlamenta i Palate predsjednika. Vojska je više puta otvorila vatru na civile.

Related posts