Turisti u Hrvatskoj ogorčeni: Kakva je to kafa od 10 KM?

Iz ljeta u ljeto domaći, ali i strani turisti žale se na visoke cijene duž jadranske obale, kako one u trgovinama tako i u kafićima i restoranima.

Tako je RTL u svome prilogu usporedio cijene pizza, sladoleda i kafe u najpopularnijim turističkim odredištima na Jadranu s onima u Zagrebu.

Tokom ljeta, naravno, jadranske destinacije dominiraju cijenama, pa će gosti željni hladnog osvježenja kuglu sladoleda u Zadru platiti uprosjeku 8 kuna, u Splitu 9, a u Opatiji čak 10 kuna. Istodobno, Zagreb je po pitanju sladoleda najpovoljniji s prosječnom cijenom jedne kuglice od – sedam kuna.

A sudeći po gužvama na terasama kafića, gosti uglavnom ne pitaju za cijenu. Naravno, skuplji su kafići s terasama u prvom redu do mora. Dok u kontinentalnom Zagrebu prosječna cijena kafe iznosi 9 kuna (2.5 KM), u Splitu je 11, a u Puli se ponegdje nađe i po 6 kuna, ali i nevjerovatnih – 40 kuna (ili 10 KM)

Na koncu, ko ogladni pa odluči pojesti ono najpopularnije jelo, pizzu, k tomu onu najjednostavniju – margaritu ili miješanu – morat će dublje posegnuti u džep.

Dok im se cijene u Zagrebu kreću od 40 do 60 kuna, u Splitu su već ‘razred više’ pa koštaju od 70 do 90 kuna, a u Opatiji od 40 pa čak do 120 kuna ili 31KM.

Istina, ova naročito skupa opatijska pizza posebna je zbog drukčijeg recepta jer joj, kažu, podloga nije uobičajeni pelat već jedna vrsta talijanskog sira, a na nju idu i tartufi.

Related posts